edukativno i interaktivno

Radionica "Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi" u Čitaonici kluba umirovljenika u Puli

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Predavanja pod nazivom "Sigurnost u prometa osoba treće životne dobi" namijenjeno je  starijim osobama, a održava se svakog posljednjeg ponedjeljka u mjesecu u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula. Tako će i sutra u 11 sati policijska službenica Postaje prometne policije Pula u Čitaonici Kluba umirovljenika (Giardini 14, Pula) održati drugo po redu edukativno predavanje / interaktivnu radionicu  na temu.

Ova edukativna radionica organizira se s ciljem unaprjeđenja sigurnosti osoba starije životne dobi u cestovnom prometu te pružanja potrebnih znanja i vještina za sigurnije sudjelovanje u prometu.

Kroz interaktivni pristup i konkretne primjere, radionica će obuhvatiti ključne teme za sigurnost starijih sudionika u cestovnom prometu. Sudionici će osvježiti svoja znanja o osnovnim prometnim pravilima i propisima, s posebnim naglaskom na:

  • kretanje pješaka
  • korištenje elemenata pasivne sigurnosti
  • ograničenja brzine kretanja vozila
  • vožnju u kružnom toku
  • poznavane pravila prednosti prolaska te druge važne aspekte prometne sigurnosti


Za smanjenje stradavanja u cestovnom prometu nužno je razumijevanje čimbenika i načina na koji čimbenici rizika međusobno djeluju, što u kontekstu stradavanja osoba treće životne dobi ukazuje na implikacije pri planiranju prijevoza, osiguranju sigurnog pristupa starijih osoba uslugama i objektima te povećanih rizika za pješake, a koji proizlaze iz visoke motorizacije urbanih sredina. Starije osobe često su zbog fizičke ranjivosti i funkcionalnih promjena organizma izložene većem riziku stradavanja u prometu, a kombinirani učinci tih rizika povećavaju težinu zadobivenih ozljeda.

Prema statističkim pokazateljima posljedica prometnih nesreća obaranja pješaka, najveća stopa smrtnosti bilježi se za osobe starije životne dobi (65+) što ukazuje na vjerojatnost da će stariji pješaci doživjeti više trauma. Budući da skupina osoba treće životne dobi postaje sve veća, PU istarska provoditi ovakve ciljane aktivnosti s ciljem povećanja njihove sigurnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater