PRVI DAN BESPLATNIH MARENDI U PULI

Kuhari bi, umjesto u restorane, trebali doći raditi u škole. Ali, može li se to očekivati?

Premda škole još uvijek nisu dobile odgovor na traženo, uputa Ministarstva na posljednjem sastanku bila je da će, zbog velikog povećanja broja djece koja će se hraniti u školi, financirati dodatna zapošljavanja kuharskog osoblja, odgovorili su iz Grada na naš upit koliko će dodatnog osoblja biti zaposleno i tko će to plaćati

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Od jučer besplatne marende prima i više od 4.000 djece u 11 pulskih osnovnih škola, kojima je Grad Pula osnivač, kao i u svim područnim školama na području Galižane, Valture i Muntića. Ova, vrlo dobra i hvalevrijedna inicijativa mogla bi imati i svojih provedbenih problema, budući da su iz svih pulskih osnovnih škola zatražili dodatno zapošljavanje kuharskog osoblja zbog povećanog broja obroka i na taj način ukazali možda i na najveći problem koji će iz toga proizaći; tko će pripremati obroke tolikom broju djece, ako već sada znamo da djelatnika nedostaje? Pokušali smo saznati iz Grada Pule, kolike su stvarne potrebe za osobljem, ima li već zapošljavanja i u kojim brojkama.

Osim toga, zanimao nas je i financijski okvir ove provedbe te u kojoj mjeri se on odnosi na Grad, kao osnivača, a u kojoj na državu.

- Premda škole još uvijek nisu dobile odgovor na traženo, uputa Ministarstva na posljednjem sastanku bila je da će financirati dodatna zapošljavanja kuharskog osoblja, a s obzirom na veliko povećanje broja djece koja će se hraniti u školi, odgovorili su iz Grada na naš upit, ne navodeći više detalja.

Prema neslužbenim podacima u prosincu 2022. godine u Puli i bivšoj Općini Pula na Zavodu za zapošljavanje bilo 54 nezaposlenih kuhara, 43 pomoćnih kuhara dok je kuhinjskog osoblja bilo 35. Ovi podaci govore, ali i ne govore puno, budući da to ne mora značiti da su oni i raspoloživi za ovaj vid zapošljavanja. Naime, poznato je da je riječ o slabije plaćenim poslovima, a ne bi trebalo iznenaditi ako se najveća potreba zapošljavanja ukaže i za nepuno radno vrijeme, čime će ova radna mjesta postati još manje atraktivna.

Problem opremljenosti samih škola, za ovu očito povećanu dinamiku koja će im se od danas događati, mogao bi dodatno zahtijevati brojne prilagodbe samih škola, ali se problem osoblja ipak za sada nameće kao primarni.

Kako je sve ovog ponedjeljka bilo organizirano, jesu li se snašli, provjerili smo u Osnovnoj školi Monte Zaro, koja broji nešto više od 230 učenika.

- Sve je ispalo kako treba. Mi smo organizirali marendu u dva navrata; za učenike nižih razreda ona je bila na prvom odmoru, dok su učenici viših razreda marendali na drugom. Osim nekoliko učenika, iz meni nepoznatih razloga, svi ostali su marendali u školi, a za marendu smo imali mlijeko i sendvič sa šunkom i sirom, kaže ravnateljica škole Branka Sironić Buić koja nam je potvrdila da će ovog tjedna na meniju biti i dva kuhana obroka, a da će svakako prilagoditi prehranu djeci koja zbog svojih zdravstvenih problema ne mogu jesti sve namirnice.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater