SKIJALIŠTE NASSFELD

Na svega dva sata od Istre, 110 KILOMETARA UŽITKA NA PADINAMA KORUŠKE



U prosjeku na Nassfeldu, tijekom zimskih mjeseci, padne od sedam do osam metara snijega. Također obasjava ga mnogo sunčanih sati (100 više u odnosu na sjeverne Alpe). Sve zahvaljujući osobitoj mikroklimi koja vlada na tom gorskom masivu. Na skijalištu Nassfeld sportski skijaši i obitelju u istom omjeru mogu uživati u skijaškim danima na 110 kilometara staza uvijek pokrivenih snijegom

Iznad mjesta Pontebba, na samom autoputu koji vodi od Udina prema Tarvisiju i Austriji, na otprilike 10 kilometara vožnje uzbrdo po uskoj cesti, koja ima već koju godinu, dolazimo do prijevoja Pramollo koji se na njemačkom jeziku zove Nassfeld pass. Upravo na granici između Austrije i Italije, na dvije tisuće metara nadmorske visine nalazi se i istoimeno skijalište. Na Nassfeld, Istranima omiljen, posebice zbog relativne blizine i dobro pripremljenih skijaških staza, lako je stići i s druge strane. Kroz Sloveniju pravac Villach, pa prema Hermaggoru, a potom do mjesta Tropollach gdje dolazimo do podnožja triju planina koje čine to vrhunsko skijalište Karnijskih Alpa.

Sunčani dani i "ispeglane" staze

Iz Istre je ovo skijalište udaljeno svega dva do tri sata vožnje, ovisno krećete li iz primjerice Pule ili Umaga. U prosjeku na Nassfeldu, tijekom zimskih mjeseci, padne od sedam do osam metara snijega. Također obasjava ga mnogo sunčanih sati (100 više u odnosu na sjeverne Alpe). Sve zahvaljujući osobitoj mikroklimi koja vlada na tom gorskom masivu. Na skijalištu Nassfeld sportski skijaši i obitelju u istom omjeru mogu uživati u skijaškim danima na 110 kilometara staza uvijek pokrivenih snijegom i povezanih s ukupno 30 žičara i vučnica.

Na Nassfeldu je mikroklima u području Karnskih Alpa osobito pogodna za stvaranje debelog snježnog pokrivača. Svake noći 17 strojeva za održavanja staza, takozvani ratraci, pripremaju staze kako bi osigurali optimalne uvijete za slijedeći dan. Nassfeld se može pohvaliti s 350 topova, strojeva za umjetno zasnježivanje koji uistinu pripreme staze jako dobro. Na Nassfeldu se isplati skijati cijeli tjedan, onako obiteljski s djecom jer pruža mnogo dodatnih sadržaja upravo za one najmlađe, kao što su napuhanci, škola skijanja, vrtić na snijegu, razne igraonice na otvorenom i po hotelima. No, mnogi Istrani kreću na skijanje na Nassfeld i za cijeli vikend. A da ne govorimo koliko ih odlazi na dnevno skijanje. I to upravo zbog blizine.

Ljetna i zimska turistička sezona

Prednost tog skijališta je ta da su mnogi smještajni kapaciteti smješteni tik uz skijaške staze, što veseli skijaše, ali i diže cijene u odnosu na druga skijaška odredišta. No, to ne sputava naše skijaše da se ondje upute. Sonnleitn i Sonnalpen samo su dio malih mjestašca na padinama Nassfelda u kojima ima lijepih mjesta za odsjesti. Našu je ekipu na jedan dan ugostila Vlatka Marciuš, Zagrepčanka koja na tom skijalištu radi skoro dva desetljeća. Najprije kao predstavnica Nassfelda za Hrvatsku, a potom kao samostalni ugostitelj, restorater i vlasnik prestižnog hotela Marcius na samoj skijaškoj stazi.

- Zimska sezona nam počinje koncem studenog ili početkom prosinca, ovisno o tome kad zapadne prvi snijeg. Zima i skijaške radosti traju do konca travnja, odnosno dok ima snijega na stazama koje mogu podnijeti skijanje. Onda nam slijedi mjesec dana pauze i počinje ljetni dio koji se proteže do listopada. Prednost planine u odnosu na more je ta što ima dvije turističke sezone, onu zimski i onu ljetnu. O oba razdoblja najviše nam dolaze njemački turisti, slijede Austrijanci, Hrvati, Poljaci, Slovaci, Slovenci, Rusi i tako redom, kaže Vlatka.

Više crvenih i manje plavih staza

U podnožju skijališta u mjestu Tröpollach kreće i popularna Millenium express gondola koja do vrha skijališta vozi desetak minuta. Moguće je izići na dvije međustanice koje su postavljene uz trasu gondole. Od deklariranih 40 skijaških staza, najviše je onih crvene markacije, ima ih 24. Skoro upola manje ima staza plave markacije, dok onih crnih ima tri. Može se stoga reći da je ovo skijalište prikladno za široki spektar skijaških vještina. Nije naodmet u džepu uvijek imati skijašku mapu staza jer je Nassfeld svakako veliko skijalište koje se, rekli smo, proteže na tri brda koji gledaju u jednu valu.

Novine na Nassfeldu svake godine ne nedostaju. Žičare se svake godine pokušavaju modernizirati. U zadnjoj sezoni dvije su "plave" sjedežnice montirane na novo, a novina je da imaju sustav "warm up" za zagrijavanje sjedala. Kožna su i ugrijana pa time omogućavaju donekle zagrijavanje tijela prilikom uspinjanja.

Staze su međusobno dobro povezane, no ono o čemu treba vodit računa su gužve. Odnosno, kada ima više skijaša na stazama, poveznice između pojedinih staza su relativno uske, pa nije naodmet bolje pripaziti i biti oprezniji prilikom uključivanje s jedne na drugu stazu. Sve u svemu, 110 kilometara odlično pripremljenih staza, svakom skijašu mogu pružiti izuzetno dobar skijaški dan na obroncima Koruške.

Cijene karata

Za dnevnu skijašku kartu valja izdvojiti 40 eura za odrasle u pred i posezoni, dok je u sezoni karta 45, odnosno 48 eura. Za noćno skijanje koje se uobičajeno održava utorkom, valja izdvojiti osam eura. Sedmodnevna skijaška karta košta 244 eura za odrasle, za seniore 208, za juniore 190 i za djecu 122 eura. (Cristian Bruno GALIĆ, snimio Boris PAŠKOV)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom