Piše Dubravko Grakalić

Politički novi val

Hrvatski sabor / Dubravko Grakalić

Hrvatski sabor / Dubravko Grakalić


U hrvatskoj politici dolazi do, kako kažu neki koji se osjećaju njegovom plimom, novi val. Usputna primjedba predsjednika stranke Centar Ivice Puljka kako su on i pulski gradonačelnik Filip Zoričić, za sada još nestranački političar, dio novovalne politike može se detaljnije analizirati da bi se došlo do jednog uočljivog zaključka - da postoje naznake novih politika, stranaka i političara koji bi u sljedećem izbornom ciklusu mogli imati važnu ulogu.

Recentnom ostavkom na mjesto gradonačelnika Splita Ivica Puljak će svoj rejting kod birača testirati na izborima otprilike dvije godine pred redovne parlamentarne izbore, ali on nije jedini. Jasno se naziru obrisi stranaka i pokreta, na pozicijama političkog centra, regionalizma, ljevice i desnice koje bi mogle uzeti dio biračkog tijela ili svojim novim licima ili dokazivanjem na lokalnoj razini gdje sada obnašaju vlast odnosno u njoj participiraju.

To nije neobično – tako su nastale stranke Možemo!, Most, nekadašnji Hrvatski laburisti, došlo je do kratkotrajnog povratka Hrvatske stranka prava pod vodstvom Ruže Tomašić i pojave regionalnih stranaka u Slavoniji. Danas je novi val vidljiv u političkom centru kroz stranke Centar i Fokus – koje vode nekoliko gradova – i pripadaju liberalnim građanskim partijama. Na ljevici ponuda mogu biti Socijaldemokrati ponude li nova lica, a ne SDP-ovce koji su karijeru započeli još u Savezu komunista. Lijevu alternativu može pružiti i Radnička fronta prestane li je javnost percipirati samo kroz Katarinu Peović te objasne li svoj princip direktne demokracije u kojem nema predsjednika ili javnosti vidljivih stranačkih upravljačkih mehanizama.

Na desnici, zastupnica Karolina Vidović Krišto, koja je najavila stvaranje nove stranke, pa može postati novi Zlatko Hasanbegović, odnosno preuzeti njegove razočarane birače. Ili one Hrvatskih suverenista koji su izbacili svog najprepoznatljivijeg člana – Hrvoja Zekanovića. Što se tiče regionalaca, zanimljiva je obnova Dalmatinske akcije od strane nekadašnjih članova SDP-a, kao i rad stranke Pametno za Dalmaciju, koja je derivat Puljkova Centra.

U naredne dvije godine moguće je stvaranje još nekoliko stranaka na svim stranama hrvatske političke arene – u centru, na ljevici, desnici i u regionalnim okvirima. Već smo rekli – njihov uspjeh ovisiti će o uspjehu novih lica koje ponude, o „čistim rukama“, ali i o načinu na koji sada vode lokalnu vlast. Primjerice, bude li Damir Kajin popularan gradonačelnik Buzeta, nitko ne jamči revival njegove stare stranke Istarski demokrati ili pokretanje nove.

Novi val u hrvatskoj politici svakako je potreban za promjene koje će nužno izazvati u HDZ-u i u raspuknutom SDP-u, za nadomjestak aktivizma Možemo! ili za normalizaciju Mosta čiji recentni saborski zastupnici zagovaraju besmislice. Fizičar Ivica Puljak, neočekivanim izlaskom na lokalne izbore, predvidio je da birači već sada istiskuju želje za promjenom. Što li će tek vidjeti za dvije godine na izborima za Sabor?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of