Piše Dubravko GRAKALIĆ

IDS "zaboravio" na svoje teme

Ilustracija

Ilustracija


IDS je, sudeći po izjavama svog aktualnog predsjednika Dalibora Pausa te istupima saborskih zastupnika, postao iznimno pomirljiva oporbena stranka. Nije se, misleći na neizvjesnu političku budućnost, opredijelio za potporu vladajućoj koaliciji – iako u saborskom klubu IDS-a boravi jedan od članova HDZ-ove većine, manjinski zastupnik dr. Furio Radin – ali je sve očitije zaboravio na vječne teme kojima su se godinama ideseovski političari umiljavali istarskom biračkom tijelu.

Kad pogledamo posljednje izjave predsjednika IDS-a Dalibora Pausa, vidjet ćemo da njegova stranka u saborsku proceduru šalje prijedlog izmjena poreznih pravila za povećanje iznosa za uzdržavane osobe i neoporezivog studentskog dohotka, da su zabrinuti zbog inflacije i skupoće te da svakako pozdravljaju uklanjanje žilet žice i ograda koje je Slovenija postavila na svoju granicu. Malo je oporbeniji Emil Daus, predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, koji kaže da bi u ustavne promjene koje predlaže HDZ i odnose se na nova referendumska pravila, trebalo ubaciti i pravo žene na izbor, tj. na taj način riješiti nametnuti problem pobačaja na kojem već godinama orgija ekstremna klerikalna desnica.

I to je to. Nema više odlučnih zahtjeva o regionalizaciji, fiskalnoj decentralizaciji, teritorijalnom preustroju, istrijanizaciji Hrvatske, većim pravima jedinica lokalne i područne samouprave i svim tim temama koje smo od IDS-a slušali godinama. Nema više jumbo plakata koji pokazuju odlučan hod saborskih zastupnika, poput nekadašnjeg Giovannija Sponze, koji idu u Zagreb po svoje i pozivaju se na istraživanja koliko Istarska županija uplaćuje u državni proračun više nego što od njega dobiva. Da ne govorimo o Rovinjskim deklaracijama, ranom utemeljiteljskom dokumentu iz 1994. godine.

U jednoj deklaraciji uspostavlja se Autonomna regija Istra, a u drugoj Euroregija Istra. Na kraju svakog dokumenta velikim slovima piše: "DEKLARACIJA O ŽUPANIJI ISTARSKOJ JE SASTAVNI DIO POLITIČKOG PROGRAMA IDS-a I ONA OBVEZUJE SVE ČLANOVE IDS-a U SVIM INSTITUCIJAMA POLITICKOG SUSTAVA I U JAVNOM ŽIVOTU". Danas IDS-ovi političari u javnom životu govore sve ono što govore i druge liberalne stranke. Skupoća, standard, problemi poduzetnika, rad studenata; kao da slušamo GLAS ili Centar. Nema više ni ljevice u IDS-u da bi se govorilo o prijedlogu Zakona o radu, ostao je antifašizam da deklarativnoj razini.

Jednostavno rečeno, IDS više ne ide u sukob sa Zagrebom i Banskim dvorima. Nije išao ni u sporenje za vrijeme partnerske Vlade Zorana Milanovića, koji je kao antiregionalist sve učinio da razbije IDS, a ne kritizira ni Vladu Andreja Plenkovića koja se, ipak, trudi oko Istre. Barem ako se pogleda drugi tunel Učke, Ipsilon, najave da će i željeznica jednom krenuti.

IDS se doima kao stranka pomirena sa svojom sudbinom koja se svodi na lokalne igre u Puli i drugim gradovima te na potpuno povlačenje iza Učke. Nema istrijanizacije Hrvatske, a bez jasnih ideja izrečenih na nacionalnoj sceni, nema ni ozbiljne politike na državnoj razini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini