MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE

VELIKA IZLOŽBA Mijene / Maree - o rovinjskom likovnom krugu iz fundusa Muzeja Grada Rovinja

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Slobodan Vuličević, Biserkina kuća, ulje na platnu, 1960., 76 x 92 cm

Slobodan Vuličević, Biserkina kuća, ulje na platnu, 1960., 76 x 92 cm


Ovom se izložbom po prvi put sustavno prikazuje kako je Rovinj nakon Drugog svjetskog rata postao svojevrsna "umjetnička kolonija". Izložba donosi pregled autora, ukupno njih 61, te njihovih djela iz fundusa rovinjskog muzeja, a što je prva faza u kritičkom promišljanju važnosti Rovinja u umjetničkom životu druge polovice 20. stoljeća

Izložba "Mijene / Maree - o rovinjskom likovnom krugu iz fundusa Muzeja Grada Rovinja" bit će otvorena večeras u pulskom Muzeju suvremene umjetnosti Istre s početkom u 19.30 sati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Dvjestotinjak izložaka

Prema najavi "Muzej Grada Rovinja i Muzej suvremene umjetnosti Istre pripremili su izložbu o rovinjskom likovnom krugu iz fundusa Muzeja Grada Rovinja na kojoj će biti izloženo ukupno 140 umjetnina (različitih medija, formata, tematskih i stilskih odrednica) te 25 jedinica dokumentarne građe (katalozi, pozivnice, plakati, fotografije...) obuhvaćajući razdoblje od 1947. do 2010. godine. Ovom se izložbom po prvi put sustavno prikazuje kako je Rovinj nakon Drugog svjetskog rata postao svojevrsna "umjetnička kolonija" odnosno donosi se pregled autora, ukupno njih 61, te njihovih djela iz fundusa rovinjskog muzeja, a što je prva faza u kritičkom promišljanju važnosti Rovinja u umjetničkom životu Istre, Hrvatske i Jugoslavije u drugoj polovici 20. stoljeća, da bi se u konačnici postavili u ispravan povijesni i povijesno-umjetnički kontekst."

Kustosi izložbe su Argeo Curto, Elizabeta Rogović, Ketrin Milićević Mijošek i Tajana Ujčić.

Popratni programi

Osim građe iz fundusa Muzeja Grada Rovinja za potrebe izložbe građu su ustupili: obitelj Mascarelli, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski državni arhiv, Kinoteka, Povijesni i pomorski muzej Istre, Zavičajni muzej Poreštine, Zbirka Kovačić-Mihočinec, Muzej suvremene umjetnosti Istre.

Izložba, koja će se moći razgledati do 31. srpnja, realizirana je uz potporu Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Rovinja, Grada Pule, uz sponzorstvo Croatia osiguranja, a biti će popraćena nizom paralelnih programa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater