REVITALIZACIJA PODRUČJA

ZAŠTIĆENE RENESANSNE JEZGRE OPĆINE SVETVINČENAT Nastavak valorizacije kulturne jezgre Svetvinčenta EU sredstvima

| Autor: priredio Milan PAVLOVIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Prvi dio projekta predviđa multimedijalno opremanje Lože te radove postavljanja dekorativne i javne rasvjete na području renesansnog trga. Drugi dio se odnosi na radove na postavljanja dekorativne i javne rasvjete na području šetnice oko Žlinje, a treći na građevinske zahvate uređenja partera šetnice duž zapadne strane glavne ulice

 

Projekt "Revitalizacija područja zaštićene renesansne jezgre Općine Svetvinčenat" obuhvaća ulaganje u javnu kulturno-turističku infrastrukturu u mjestu Svetvinčenat. Provedba projekta počela je u veljači ove godine, a njegova implementacija omogućit će pozitivan ekonomski utjecaj na lokalno gospodarstvo kroz samozapošljavanje, jačanje kulturnih i drugih turističkih aktivnosti uz stvaranje atraktivne turističke lokacije za privlačenje većeg broja posjetitelja povećanje turističkih noćenja. 

Partnerstvo s Turističkom zajednicom

Prema riječima načelnika Svetvinčeta Dalibora Macana, završetkom obnove Kaštela Morosini-Grimani stvoreni su uvjeti daljnjeg razvoja turizma u toj općini.

- Izgradnjom turističke infrastrukture kroz ovaj novi projekt nastavljamo provoditi ciljeve iz naših razvojnih strategija te tako valorizirati kulturnu jezgru Svetvinčenta kao idealan ambijent za razvoj održivog turizma gdje će se kroz sve sadržaje i kvalitetan sustav doživljaja olakšati plasman lokalnih proizvoda, kaže Macan.

Projekt se financira putem integriranih teritorijalnih ulaganja, odnosno ITU mehanizma koji se koristi za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine koji omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave. Zahvaljujući Gradu Puli koji je prepoznao kulturni potencijal i mogućnost korištenja mehanizma, Općina Svetvinčenat uspješno je prijavila projekt "Revitalizacija područja zaštićene renesansne jezgre općine Svetvinčenat" te su joj dodijeljena bespovratna sredstva.

Prijavitelj i glavni nositelj ovog projekta je Općina Svetvinčenat, dok je Turistička zajednica općine Svetvinčenat na njemu partner. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.316.596,24 kuna, od čega je 2,75 milijuna kuna osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Planirano trajanje projekta je 30 mjeseci, a završetak, sa svim planiranim sadržajima, predviđen je za 1. kolovoza 2022. godine. 

Područje obuhvata u tri dijela

Područje obuhvata projekta "Revitalizacija područja zaštićene renesansne jezgre općine Svetvinčenat" nalazi se u samoj jezgri povijesne cjeline Svetvinčenta i podijeljen je u tri dijela. Prvi dio predviđa multimedijalno opremanje Lože te radove postavljanja dekorativne i javne rasvjete na području renesansnog trga. Drugi se odnosi na radove na postavljanja dekorativne i javne rasvjete na području šetnice oko Žlinje, a treći na građevinske zahvate uređenja partera šetnice duž zapadne strane glavne ulice.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." kroz specifični cilj 6c1 "Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine" za koji je putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja bio raspisan privremeni Poziv u ograničenom postupku dodjele "Revitalizacija kulturne baštine u urbanom području Pula".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum