BIJELI TJEDAN

UNATOČ KORONI ISTRANI SE SPREMAJU NA SKIJANJE: Otvaranje sezone na Kronplatzu, obiteljsko skijanje na Jahorini

Novost u Italiji je izmjena Zakona o sigurnosti na stazama prema kojem su od 1. siječnja iduće godine na svim skijaškim stazama djeca do 18 godina obvezna nositi kacigu. Isti zakon predviđa da svi skijaši obvezno moraju imati policu osiguranja

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Jahorina otvorena za skijaše (Snimio Cristian Bruno Galić)

Jahorina otvorena za skijaše (Snimio Cristian Bruno Galić)


 Zbog ove izvanredne situacije uzrokovane koronavirusom koja traje već gotovo dvije godine, lani su skijališta u Italiji i Austriji bila zatvorena cijele zime, izuzev za treninge profesionalnih skijaša, članove ski klubova i državnih reprezentacija. Lani smo unatoč pandemiji, ipak uspjeli posjetiti nekoliko skijališta u Italiji, Sloveniji, Austriji i BiH. Međutim, prizori su bili više nego sablasni, izuzev na Jahorini kod Sarajeva gdje pandemije kao da nije ni bilo. Ove skijaške sezone, međutim, ne bi trebalo biti iznenađenja. Naime, sva europska skijališta krajem ovog, odnosno početkom idućeg mjeseca trebala bi biti otvorena za skijaše. Skijaška sezona koja je pred nama će zbog poznatih okolnosti biti nešto malo drugačija, no svi skijaši koji se odluče krenuti na Alpe moraju itekako pozitivno gledati na ovogodišnje prilike.

 Većina u Italiju

S obzirom da je prošlogodišnja skijaška sezona izgubljena, nije potrebno isticati kolika je želja skijaša za spuštanjem snježnim padinama. Kako doznajemo u istarskim putničkim agencijama koje u svojoj ponudi imaju skijaške aranžmane, ovih je dana velik interes za bijeli tjedan. Floris Milohanović iz putničke agencije Zeatours iz Pule kaže da za skijanje, kao i za ostala putovanja, vrijede uvjeti prelaska granice koje određuje svaka država za sebe.

- Definitivno mogu biti mirni svi skijaši s covid potvrdama, odnosno oni koji su cijepljeni, preboljeli covid ili imaju negativan test. Kao što je poznato, u Hrvatskoj nastava u drugom polugodištu počinje u ponedjeljak, 10. siječnja, pa je kao i prethodnih godina, jedan dio roditelja odlučio "izvući iz škole" djecu i otići na snijeg u tom tjednu kada su cijene aranžmana puno povoljnije nego u ostatku zime, ali jedan dio roditelja ipak ne želi da djeca izostaju s nastave, posebno ne sada u uvjetima covida, ističe Milohanović.

Kao i posljednjih godina, definitivno najpovoljnije cijene skijaških aranžmana su u razdoblju od 8. i 9. siječnja do treće subote u siječnju, ovisno o destinaciji.

- Do konca prvog tjedna u siječnju na gotovo svim alpskim skijalištima cijene su puno veće. Primjerice, pet polupansiona u hotelu s tri plus zvjezdice na talijanskoj Folgariji u terminu od 9. do 14. siječnja može se dobiti već za 1.980 kuna po osobi. To je cijena za odrasle, dok djeca, ovisno o dobi, imaju popuste. U tom terminu petodnevna skijaška karta za odrasle iznosi 130, a za juniore 105 eura. Za djecu do osam godina to je besplatno. Velika prednost skijališta Folgaria u ovoj situaciji pandemije su sve otvorene žičare i sjedežnice, ističe Milohanović.

Kada govorimo o skijalištima u nama susjednoj talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia, ondje su cijene još povoljnije. Na skijalištima Zoncolan, Piancavallo, Tarvisio, Sella Nevea i Forni di Sopra petodnevna skijaška karta tijekom cijele zime košta 121,50 eura za odrasle i 50 eura za djecu rođenu od 2008. do 2014. godine.

 Škole skijanja

Ne manje bitna tema kada govorimo o bijelom tjednu jest škola skijanja.

- Na skijalištima Zoncolan i Folgaria planirana je škola skijanja na hrvatskom jeziku. Petodnevna škola bi se na Folgariji održala u terminu od 10. do 14. siječnja, a na Zoncolanu od 7. do 11. siječnja. Škola skijanja trajat će pet dana po četiri školska sata dnevno, od 10 do 13 sati. Za školu skijanja mogu se prijaviti polaznici koji imaju navršenih pet godina. Grupe su od najmanje pet i najviše deset polaznika, a organizirat će se ovisno o godištu i znanju skijanja, od početničkih pa do onih naprednih, naravno u skladu s epidemiološkim uvjetima, kaže Milohanović.

Novost u Italiji je izmjena Zakona o sigurnosti na stazama. Naime, unazad nekoliko dana izglasan je novi zakon po kojem će od 1. siječnja iduće godine na svim skijaškim stazama djeca do 18 godina biti obvezna nositi kacigu. Isti zakon predviđa da svi skijaši obvezno moraju imati policu osiguranja prema trećim osobama. Osiguranje će se moći uplatiti prilikom kupnje ski karte i prema nekim neslužbenim informacijama, cijena će se kretati između dva i tri eura dnevno. Istarski skijaški klubovi se već idućeg vikenda pripremaju za otvaranje skijaške sezone. Uglavnom će se skijati u Italiji. Istarski Zbor učitelja i trenera sportova na snijegu već 2. prosinca na Kronplatzu u Italiji organizira seminar za potvrđivanje učiteljske licence i prijemni ispit za buduće učitelje skijanja. Skijaški klub Istra iz Pule je već organizirao ljetno-jesensko skijanje na nekim ledenjacima u Italiji i Švicarskoj, a od 9. do 12. prosinca pripremaju skijaški vikend na Kronplatzu.

I ove godine istarski skijaši će za bijeli tjedan birati uglavnom skijališta u Italiji, Sloveniji i Austriji. Međutim, od prošle godine, kada je bilo gotovo sve zatvoreno izuzev skijališta u Švicarskoj i BiH, hit destinacija za istarske skijaše je Olimpijski centar na Jahorini kraj Sarajeva. Za Istrane Jahorina je izuzetno povoljna, pa će i ove zime biti meta skijaša. Puno investiraju u skijašku infrastrukturu, a prema riječima direktora OC-a Jahorina Dejana Ljevnaića, sustav zanježenja već je u pogonu, krenula je proizvodnja snijega i sve se priprema za dolazak prvih turista ove zime.

Pet novih žičara

- Naporan rad ovog ljeta se isplatio i Jahorina s pet novih žičara i povećanim kapacitetom od 9.500 skijaša na sat ulazi u novu ski sezonu. Nova kabinska gondola Poljice, do sada neviđena na našim prostorima, čiji dizajn potpisuje talijanska dizajnerska kuća Pininfarina, predstavlja najznačajniju investiciju u nizu noviteta. S povećanim kapacitetom na 3.600 skijaša na sat i svjetlosnim efektima gondola je dostupna za dnevno i noćno skijanje kao i za panoramsko razgledanje. Dvije potpuno nove šestosjedne žičare i dva nova ski lifta zaokružuju ponudu ovog ski centra na ukupno 24 staze dužine 47 kilometara. Staze su povezane u jedinstvenu cjelinu sa 16 instalacija vertikalnog transporta, ukupnog kapaciteta 28.800 skijaša na sat, ističe Ljevnaić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum