GRAD PULA, OBRTNIČKA KOMORA ISTARSKE ŽUPANIJE I GLAS ISTRE UDRUŽILI SNAGE

Preko portala Gastroposao.eu tražit će se kvalitetna radna snaga u ugostiteljstvu i turizmu


Putem inovativnog portala www.gastroposao.eu s kojim su Grad Pula, Obrtnička komora Istarske županije i Glas Istre uspostavili suradnju, pokušat će se riješiti problem pronalaska kvalitetne radne snage u ugostiteljstvu i turističkom sektoru na području Pule, ali i cijele Puljštine. Nakon prezentacije projekta u Zagrebu danas je u pulskoj Komunalnoj palači predstavljena prva proaktivna mjera na području zapošljavanja u ugostiteljstvu i turizmu.

Za sto kuna po cijeloj Hrvatskoj

Kroz suradnju Grada i portala Gastroposao.eu će se kroz inovativne kanale podrške za poticanje zapošljavanja na jednostavan način omogućiti malim i srednjim poduzetnicima dolazak do kvalitetne radne snage.

- Riječ je o prvom strukovnom portalu u Hrvatskoj koji pokušava riješiti veliki problem nedostatka kvalitetne radne snage i ugostiteljstvu i turizmu. Mi smo točka spajanja potražnje i potrebe i inovativni smo jer smo, prije svega, strukovni portal te zato što ljudi koji traže posao preko nas direktno komuniciraju s poslodavcima, rekao je u uvodu voditelj projekta Gastroposao.eu Zoran Šimunić, kojeg Europska unija sufinancira s 200 tisuća eura, a putem, primjerice Facebooka, ima doseg do 450 tisuća korisnika ove društvene mreže.

Male i srednje tvrtke s područja Pule koje traže zaposlenike mogu, pak, uz naknadu od stotinu kuna, krenuti u potragu za konobarima, kuharima i drugim profilima radnika u turističkom sektoru, a da za to ne moraju izaći iz vlastite kancelarije. Ostatak troškova sufinancirat će Grad Pula.

- Na temelju istraživanja s Obrtničkom komorom, smo donijeli odluku da, objavom natječaja na ovom strukovnom portalu, svi turistički djelatnici, odnosno svi ugostitelji s područja Pule, mogu iskoristiti poticaje u iznosu od devedeset posto za financiranje i pronalaženje radne snage. Očekujemo da ćemo direktno pomoći poduzetnicima sa stotinjak natječaja, jedini je uvjet da je korisnik mjere s područja grada. Smatramo da je ovo jednostavan način da direktno pomognemo pulskim poduzetnicima, olakšamo pristup radnoj snazi i oglašavanju. Kao regija opredijelili smo se za razvoj turizma s većom dodatnom vrijednošću, želimo se podignuti na 4+ zvjezdica, a čovjek je ključ uspjeha u turizmu, smatra gradonačelnik Boris Miletić.

Grad plaća 90 posto oglašavanja

Miletić navodi da je riječ o pilot projektu, čiji će se rezultati tek vidjeti, ali želja je pomoći privatnom sektoru jer je sve veći problem nedostatka kvalitetne radne snage. Inače, na području Pule ima 227 registriranih obrta koji se bave turizmom i ugostiteljstvom, a na širem području grada ima ih 484. Stoga tajnica Udruženja obrtnika Pula Ester Jurinović te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije Dušan Černjul, nisu krili zadovoljstvo što je Grad Pula prepoznao njihove potrebe u uključio se u rješavanje velikog problema.

- U ugostiteljstvu već nekoliko godina vlada potreba za kvalitetnom radnom snagom i ovaj projekt je za naše obrtnike jako dobar jer imaju mogućnost oglašavanje na puno širem području tražiti radnike, rekla je Jurinović, apelirajući da se što veći malih i srednjih poduzetnika iz Pule i Puljštine uključi u njega, dok je Černjul još jednom istaknuo da trenutno nema dovoljno radnika i ugostiteljstvu i turizmu, ne samo kvalitetnih već nikakvih.

Prva faza projekta je zamišljena da portal www.gastroposao.eu nudi svu logističku pomoć kod objave natječaja na samom portalu, kroz društvene mreže i medije, te proaktivno adresira potrebu za radnom snagom pojedinog objekta na području cijele Hrvatske. Portal Gastroposao proaktivno će djelovati kako bi došli do posloprimaca. Sam poslodavac bit će pozicioniran kao veliki, istaknuti oglašivač, i to 30 dana.

Glas Istre aktivno podržava projekt

- Nedostatak kvalitetne radne snage i ugostiteljstvu i turizmu na našem području je veliki problem i Glas Istre se aktivno uključio u njegovo rješavanje pomažući ovaj inovativan projekt. Obrtnička komora jasno je dala do znanja da postoji velik nedostatak kvalitetne radne snage i mjesecima se priča o ovom problemu ali konkretnih poteza i mjera nije bilo. Upravo zato Glas Istre aktivno podržava ovaj projekt, pogotovo jer je ovo prvi put da se jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Pula konkretno, uključio u projekt i napravio prvi korak ka rješavanju problema. Prvi u Hrvatskoj dao je mogućnost poduzetnicima i uložio proračunska sredstva na specijalnom portalu kako bi se riješio veliki problem. Vjerujemo da ovaj projekt može u kratkom roku pomoći u rješavanju problema, zaključio je direktor izdavaštva Glas Istre novine Ranko Borovečki. (Goran ROJNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of