MARUŠIĆI

Natjecanje u pripremanju tripica "Tripada": BIVŠI NOGOMETAŠI PRIPREMILI NAJBOLJE TRIPICE

Prema ocjeni četveročlanog žirija najbolje tripice pripremila je ekipa Kumovi iz Buja. Oni su sudjelovali i u prve dvije Tripade, a zanimljivo je da su Valter Kozlović, Marino Dussich i Željko Šuflaj bivši nogometaši. Na drugom mjestu je ekipa iz slovenskog pograničnog mjesta Puče, a treći su bili majstori za tripice iz Kaštela

| Autor: Luka JELAVIĆ
Pun kotlić gotovih tripica

Pun kotlić gotovih tripica


U želji da se osmisli nekakav novi sadržaj u vrijeme prvomajskih praznika, u Marušićima je 2018. godine održano prvo natjecanje u pripremanju tripica.

To jelo koje se u različitim krajevima različito i zove, fileki, tripe, dropci, škembići ili vampi, mnogi obožavaju i ne bi ga zamijenili mnogo zvučnijim jelima, dok se drugi na njega ne osvrću samo zbog pomisli da su to dobro isprani i pripremljeni dijelovi goveđeg želudca, ali i nekih drugih životinja, a u nekim krajevima i od ribe grdobine.

Mjere i ograničenja

Nekada su tripice bile hrana težaka, uvijek su ih sladokusci mogli naći u nekim konobama, u restoranima, obično se nude za marendu, dok je to jelo često bilo razlog i za okupljanje. Sve su to razlozi da se u Marušićima organizira Tipada, natjecanje u pripremanju tripica, ali je već nakon drugog izdanja došla korona i sve, kao i mnogo toga drugog, poremetila.

Marušići

Sudionici treće Tripade u Marušićima

Kako ni ove godine u svibnju nije bilo moguće organizirati susret kuhara amatera, uspjelo se sada, u okviru tradicionalne fešte kojom se slave mjesni zaštitnici sveti Petar i Pavao. Ipak, sve je bilo skromnije, pod važećim mjerama i ograničenjima, što se odrazilo i na broj tročlanih ekipa. Neki su obećali doći, ali nisu uspjeli, očekivalo se sudjelovanje i ekipe iz Italije, ali su granične zapreke bile jače.

Kuhače za nagradu

Ipak, natjecanje je održano, sudjelovale su samo tri ekipe, a prema ocjeni četveročlanog žirija koji je kušao pripremljeno jelo, najbolje tripice pripremila je ekipa Kumovi iz Buja. Oni su sudjelovali i u prve dvije Tripade, a zanimljivo je da su Valter Kozlović, Marino Dussich i Željko Šuflaj bivši nogometaši. Na drugom mjestu je ekipa iz slovenskog pograničnog mjesta Puče, a treći su bili majstori za tripice iz Kaštela. Priznanja im je uručio bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, a svi su dobili i velike kuhače, za uspomenu na ovaj susret i druženje.

- Ekipe dobiju po tri kilograma poluskuhanih tripica koje u tom obliku gotovo nemaju mirisa i prilično su neutralnog okusa. To je izazov za sve ekipe koje su uz uobičajene dodatke moraju dodati i nešto svoje da bi bili bolji od konkurencije. Četveročlani žiri je kušao sve tripice i gotovo da nije bilo razlike, odlučile su nijanse. Hvala svima koji su sudjelovali i održali u životu ovo natjecanje koje planiramo nastaviti, rekao je pozdravljajući sudionike u ime organizatora Roberto Hrobat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater