ZDRAVSTVO: U tijeku su dva velika projekta Istarskih domova zdravlja

Flego: U unapređenje primarne zdravstvene zaštite ulažemo više od 13 milijuna kuna

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Nova zdravstvena stanica u Vodnjanu trebala bi početi s radom krajem travnja

Nova zdravstvena stanica u Vodnjanu trebala bi početi s radom krajem travnja


Grad Vodnjan je ustupio zemljište, financirao izradu projekta i uređenje okoliša nove zdravstvene stanice. Izgradnju i opremanje u jednakim omjerima financiranju Istarska županija i Istarski domovi zdravlja * Drugi projekt koji je u tijeku je digitalizacija radiološke opreme u Istarskim domovima zdravlja. Cilj je, između ostalog, dostupnost radiološkog slikovnog materijala u svim ispostavama IDZ-a

 

Među brojnim i vrijednim ulaganja na području zdravstva i socijalne skrbi u Istri, značajni su i oni Istarskih domova zdravlja, čiji je osnivač Istarska županija. Prema riječima istarskog župana Valtera Flega, u pripremi su dva velika projekta čija će realizacija značajno doprinijeti kvaliteti primarne zdravstvene zaštite u Istri, a riječ je o izgradnji zdravstvene stanice u Vodnjanu te obnovi radiološke opreme s digitalizacijom.

- Tadašnje ordinacije u Vodnjanu zbog derutnog stanja, veličine i lokacije na kojoj su se nalazile nisu udovoljavale potrebama adekvatne zdravstvene skrbi za građane. Istarska županija, Istarski domovi zdravlja i Grad Vodnjan su zajednički prepoznali potrebu za izgradnjom i opremanjem novih ordinacija koje će udovoljavati suvremenim zdravstvenim standardima i kriterijima za provođenje zdravstvene zaštite na području Grada Vodnjana. S tim smo ciljem, u veljači 2017. godine potpisali Sporazum o izgradnji i opremanju novih ordinacija Istarskih domova zdravlja u Vodnjanu-Dignano, prisjeća se župan Flego dodajući da je zdravstvena stanica u Vodnjanu prvi zdravstveni objekt izgrađen u Istri nakon gotovo 30 godina.

 

360 kvadrata

 

Sam objekt zdravstvene stanice ima 360 metara kvadratnih, predviđenih za dvije ordinacije obiteljske medicine, prostor za jednu stomatološku ordinaciju, patronažne sestre, te prostori djelatnosti zdravstvene njege u kući. U sklopu objekta bit će i prostor za zdravstvenu edukaciju.

Izgradnja nove zdravstvena stanice u Vodnjanu rezultat je, dakle, sporazuma o zajedničkom ulaganju Istarske županije, Grada Vodnjana i Istarskih domova zdravlja. Grad Vodnjan je ustupio zemljište, financirao izradu projekta i uređenje okoliša, te je prenio pravo građenja Istarskim domovima zdravlja i pravo raspolaganja izgrađenim objektom, bez naknade na rok od 35 godina. Istarska županija i Istarski domovi zdravlja financiraju, u jednakim omjerima, izgradnju i opremanje zgrade. Istarski domovi zdravlja su za izgradnju zgrade osigurali sredstva kreditnim zaduživanjem na 7 godina, čiju će otplatu, u jedinkom omjeru, dijeliti Istarski domovi zdravlja i Istarska županija. Vrijednost investicije je 4,7 milijuna kuna.

Sama zgrada je završena, a pri kraju je i opremanje. U tijeku je uređenje okoliša koji bi, prema previđanjima, trebao biti završen do kraja travnja, nakon čega bi objekt bio spreman za izdavanje dozvola i početak rada.

Kao drugi vrijedan projekt u tijeku, župan Flego navodi onaj digitalizacije radiološke opreme u Istarskim domovima zdravlja. Cilj projekta je dostupnost radiološkog slikovnog materijala u svim ispostavama domova zdravlja, povezivanje radioloških dijagnostika u Istri, mogućnost slanja slikovnog materijala bilo gdje, te racionalizacija poslovanja. Istodobno, za pacijenta digitalizacija znači kvalitetniju i učinkovitiju uslugu budući da se smanjuje potreba putovanja bolesnika do udaljenih specijaliziranih ustanova radi pregleda.

Radiološka i ultrazvučna dijagnostika je jedna od 17 djelatnosti Istarskih domova zdravlja, u kojoj trenutno rade dva radiologa i pet inženjera radiologije, a dvoje liječnika Domova zdravlja u ovoj godini završava specijalizaciju iz radiologije. Zajedno s privatnim, ugovornim radiologom u Poreču, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Istri će tada raditi pet radiologa, a kompletna radiološka i UZV dijagnostika će biti dostupna u svim ispostavama IDZ a. Istodobno s poboljšavanjem kadrovske ekipiranosti, radi se i na nabavi suvremene opreme.

 

Obnova opreme

 

- Posljednjih godina je u velikom dijelu obnovljena ultrazvučna dijagnostika, a u ovoj godini nabavit će se još četiri nova UZV aparata ukupne vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, za ispostave Buzet, Umag, Pazin i Poreč. Obnova radiološke opreme s digitalizacijom je financijski najveći projekt od osnivanja Ustanove 2004. godine, a vrijedan je 8,7 milijuna kuna, ističe Flego.

Konkretno, projektom će se u svim ispostavama obnoviti kompletna radiološka oprema i uvesti digitalna tehnologija, koja u odnosu na postojeću pruža višu kvalitetu slike, manje zračenje, kao i mogućnost arhiviranja slikovnog zapisa. Jedinstveni informatički sustav će povezati sve radiološke kabinete u Ustanovi, s mogućnošću povezivanja s bilo kojom drugom ustanovom u zemlji i inozemstvu.

Također, predviđena je nabava jednog digitalnog mamografa s tomosintezom, za što je iz proračuna Istarske županije izdvojeno 800 tisuća kuna. Dodatnih 800 tisuća kuna za navedeni su projekt izdvojili Istarski domovi zdravlja iz redovnog poslovanja, dok će se ostatak osigurati kreditnim zaduživanjem na rok od 10 godina, za što je dobivena suglasnost Skupštine Istarske županije.

 

Zajednička odluka

Istarski domovi zdravlja i Grad Vodnjan su zajednički prepoznali potrebu za izgradnjom i opremanjem novih ordinacija koje će udovoljavati suvremenim zdravstvenim standardima i kriterijima za provođenje zdravstvene zaštite na području Grada Vodnjana

 

"Posljednjih godina je u velikom dijelu obnovljena ultrazvučna dijagnostika, a u ovoj godini se nabavlja još četiri nova UZV aparata ukupne vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, i to za ispostave Buzet, Umag, Pazin i Poreč. Obnova radiološke opreme s digitalizacijom je financijski najveći projekt od osnivanja Ustanove 2004. godine, a vrijedan je 8,7 milijuna kuna." Valter Flego, istarski župan

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater