MNOGE BEBE IZ HRVATSKE ZAČETE U PRAGU

Bitka za potomstvo: NEPLODNI PAROVI IZ ISTRE TRAŽE POMOĆ U ČEŠKOJ

| Autor: Ružica KORACA
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


U domovini smo potrošili puno godina, puno živaca, puno postupaka, bezuspješno. Puno godišnjih odmora proveli smo po klinikama umjesto na moru ili na skijanju. U Pragu smo uspjeli iz prve. Nažalost, moje je tijelo nekoliko tjedana nakon oplodnje odbacilo plod. Otišli smo opet i tad nam je uspjelo. Uskoro nam stiže naše dijete, naš centar Svemira. Osjećaj nema cijene, pripovijeda buduća mlada majka iz Pule

Veliki broj parova u Hrvatskoj ima problema s plodnošću, čak svaki šesti par suočava se s tim problemom, doznajemo od dr. Mirele Markanović Mišan, specijalistice ginekologije i porodništva iz pulske bolnice.

Razgovarali smo s dvije četrdesetogodišnjakinje. Pokušali smo otkriti zašto mnogi parovi iz Istre, kao što to rade iz cijele Hrvatske, odlaze u Prag na medicinski potpomognutu oplodnju. "Žao nam je samo što Prag nismo otkrili ranije", rečenica je koju smo radeći ovu priču mogli čuti više puta.

- Kad se udaš s 23 godine, imaš viziju sretnog života. Muž, djeca, stabilan posao, sreća. Nakon nekog vremena shvatiš da to baš i nije tako jednostavno. Kažeš da je sve u redu kada dijete ne dođe prvu godinu nezaštićenih odnosa, jer nismo potrefili plodne dane. Ali kad ne dođe ni drugu ni treću godinu, shvatiš da nije stvar u plodnim danima već postoji neki medicinski problem koji moraš riješiti ako želiš zatrudnjeti, govori nam naša sugovornica i nastavlja. I tu kreće bitka za potomstvo. Naručivanje za vađenje krvi i ostale nalaze koji su ti potrebni kako bi detektirali problem i krenuo u borbu. Nekad šalješ nalaze u druge države i tražiš druga mišljenja iako znaš da i kod nas ima pregršt odličnih dijagnostičara, ali uvijek te bocka taj „ali” i guraš dalje.

Efikasnost

- Svjesni da godine prolaze brzinom sunčeve svjetlosti, a trudnoća ne uspijeva, naručuješ se kod specijaliste humane reprodukcije. Uh, kako me taj naziv uvijek iznova štrecne u trbuhu. Donosiš mu gomilu ranije već dobivenih liječničkih nalaza i nadaš se samo da te čim ranije naruči u postupak medicinski potpomognute oplodnje (MPO), prisjeća se Puljanka s nelagodom.

Naravno, da bi bilo sve po medicinskom protokolu mora se prethodno proći inseminacija, seks bez seksa, i to čak četiri puta, iako su rezultati ostvarene trudnoće tim putem jako poražavajući. Posebice ako uzmemo u obzir teže dijagnoze neplodnosti, onda je taj postupak besmislen, ali forma je tu da se zadovolji. Kad to ne uspije država daje mogućnost postupka medicinski potpomognute oplodnje uz pomoć lijekova i izvantjelesne oplodnje stanica.

- Često me ljutilo, jer nakon nemalog broja pokušaja i upoznavanja reakcije vlastitog tijela na doze lijekova i stanja jajnika, liječnik specijalist nije poslušao moje vapaje da produžimo hormonsku stimulaciju za samo jedan jedini dan. Naravno, kad smo došli na punkciju četiri folikula koje je tad moje tijelo proizvelo, dogodio se totalni fijasko jer su sva četiri folikula sadržavali jajnu stanicu, ali su sve bile nezrele te nije bilo moguće krenuti u oplodnju muževim spermijima, govori nam ona ljutito, jer godine prolaze, a postupke ne možete ponavljati svaki mjesec. Morate dati i tijelu i psihi da se oporavi.

- Svi vam savjetuju da se opustite, a vama već ide para na uši od takvih savjeta i tada shvatite kao ljudi nemaju pojma koliko su sretni što se nisu morali posebno potruditi za svoje potomstvo. I kad ste došli do kraja s „besplatnim” postupcima MPO-a,   odlučujete odustati od djeteta ili dižete kredite i nastavljate priču kod privatnika. Nekad i izvan Lijepe naše. Naša sugovornica i njen suprug pokupili su ušteđevinu i otišli put Češke, u Prag.

Zašto Prag?

- Zbog čega smo otišli u Prag? Zato što je njihova oprema daleko bolja nego kod naših najboljih privatnika. Njihovi MPO centri možda nisu veliki poput naših KBC-a, ali zato raspolažu s najnovijim metodama, govori nam naša sugovornica. Također nas upućuje da kod njih možete učiniti razne postupke, od same inseminacije (koje oni ne preporučuju zbog slabe uspješnosti) klasičnih postupaka uz korištenje hormonskih terapija pa sve do donacije stanica (jajnih stanica ili spermija) i gameta (već oplođenih doniranih jajnih stanica spermijima donora).

- No, to nije nešto što vi tražite već je to nešto što vam oni savjetuju ovisno o nalazima koje im pošaljete mailom i onda dogovarate dalje. Kompletna korespodencija ide putem e-maila, vibera, whatsappa, a kontakt vam je koordinatorica koja je veza između vas i liječnika koji vas vodi. U našoj domovini potrošili smo puno godina, puno živaca, puno postupaka, bezuspješno. Puno godišnjih odmora proveli smo po klinikama umjesto na moru ili na skijanju. U Pragu smo uspjeli iz prve. Nažalost, moje je tijelo nekoliko tjedana nakon oplodnje odbacilo plod. Otišli smo opet po zamrznute embrije koji su nam ostali od ranije i tad nam je uspjelo. Uskoro nam stiže naše dijete, naš centar Svemira. Osjećaj nema cijene, a vrijednost se ni ne može izmjeriti. Jedino žalimo što nismo otišli preko granice godinama ranije. I da, beba će biti razmažena i totalno nas nije briga. Nek nas osuđuju, svejedno nam je, kazala nam je naša sugovornica.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of