u porečkoj dvorani Žatika

Otvorena najatraktivnija regionalna izložba vina - jubilarna 30. Vinistra

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Marko Gracin)

(Snimio Marko Gracin)


Najatraktivnija regionalna izložba vina i vinarske opreme - Vinistra, danas je po trideseti put otvorila svoja vrata i u porečkoj dvorani Žatika okupila brojne zaljubljenike u vino i vinsku kulturu. Goste je u osvježenom i modernijem ruhu dočekalo 125 izlagača, od čega 85 uglednih vinara, većinom onih istarskih.

Oni će sve do nedjelje, od 11 do 19 sati, u glavnoj sali i na dvije etaže, gostima nuditi ono najbolje od svojih proizvoda, kako nagrađivana vina, tako i druge autohtone gourmet proizvode, ali i vinsku opremu. A prije no što su uzvanici čaše napunili vinskim kapljicama, otvorenje jubilarne 30. Vinistre obilježeno je uz prigodne riječi.

(Snimio Marko Gracin)(Snimio Marko Gracin)

"U proteklih 30 godina naša udruga Vinistra u suradnji s partnerima napravila je uistinu mnogo za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo i od malene poznate vinske regije stvorili smo u svijetu prepoznatljiv brend. Ni kao udruga ni kao manifestacija, nije bilo lako opstati tijekom dugih 30 godina.

Na našem putu suočavali smo se s brojnim izazovima, neke okolnosti nam nisu išle na ruku, mnogo se toga od naših početaka promijenilo na regionalnoj i globalnoj vinskoj sceni, no zahvaljujući zajedništvu i jasno zacrtanim ciljevima uspjeli smo ih riješiti. Danas smo respektabilna destinacija na vinskoj karti svijeta.

Naše se malvazija i teran, na kojima je od početka fokus, sa svjetskih natjecanja vraćaju s brojnim nagradama, a naša izložba vina Vinistra postala je najtraženija vinska manifestacija u regiji i referentno mjesto okupljanja svih koji nešto znače u vinskoj sceni.

(Snimio Marko Gracin)(Snimio Marko Gracin)

Vinistra je više od udruge. Vinistra je više od manifestacije. Vinistra je potvrda da zajedno možemo i planine pomaknuti!", poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre. Zahvalio se svim članovima, vinogradarima i vinarima, svojim prethodnicima Ivici Matošević i Nikoli Benvenutiju, kao i svima onima koji su pomogli prije 30 godina pokrenuti ovu lijepu istarsku vinsku priču.

Među njima, izdvojio je Milana Antolovića, tadašnjeg pročelnika za poljoprivredu istarske županije te Ivana jakovčića, tadašnjeg člana poglavarstva, a kasnije zastupnika u europskom parlamentu koji je odigrao važnu ulogu u borbi za teran.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, istaknuo je da Ministarstvo i Vlada od prvog dana podržavaju ovu vodeću vinsku manifestaciju.

"Istarski težaci su i prije ove manifestacije radili naporno u vinogradima kako bi kasnije kroz Vinistru dodatno brendirali istarske autohtone sorte, prije svega malvaziju, kasnije teran, ali i momjanski muškat, danas zaštićene sorte na europskoj razini. Prepoznato je da jedan ovakav događaj može biti uspješan samo ako je zajedništvo u pitanju, i to lokalne, regionalne, ali i uz potporu nacionalne vlasti.

(Snimio Marko Gracin)(Snimio Marko Gracin)

Hrvatska, mala ali snažna zemlja, ukupno na svom području ima više od 250 sorti, od toga više od 150 autohtonih i s time se moramo ponositi. Dičite se sortama, a Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će i dalje kroz zajednički rad dati punu potporu istarskim težacima, vinogradarima i vinarima i ovoj manifestaciji", poručio je Majdak.

S riječima da je područje vinogradarstva, poljoprivrede i vinarstva u Istri napravilo velike iskorake, nadovezao se istarski župan Boris Miletić.

"Ako je Hrvatsku od osamostaljenja najviše promovirao sport, reći ću da su naši vinogradari i uljari najbolji ambasadori naše regije. Vinistra je više od manifestacije, ona je naš istarski lifestyle, ono što živimo, ono što volimo, ono što njegujemo i ono na što možemo i moramo biti ponosni, stoga nije slučajno da je prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles lani došlo baš u Žatiku", zaključio je Miletić.

Da s Vinistrom živi i cijeli Poreč, istaknuo je i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, rekavši da je Grad s udrugom vinogradara i vinara Istre partner od samih početaka, a da se u vrijeme manifestacije, koja je u predsezoni, u Poreču traži krevet viška. Zabava se nakon Vinistre nastavlja u starogradskoj jezgri Poreča, gdje se održava afterparty u kojem sudjeluju brojni porečki ugostitelji.

(Snimio Marko Gracin)(Snimio Marko Gracin)

Trideseti rođendan Vinistri je čestitao i istarski europarlamentarac Valter Flego, zahvalivši se pritom svim ljudima koji su imali viziju da ova manifestacija ne ostane na lokalnom nivou, nego da ona bude jedna ozbiljna europska, pa i svjetska vinska priča.

Direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Jelena Đugum rekla je kako je način na koji je udruga Vinistra brendirala svoje autohtone sorte malvaziju i teran, pokazatelj u kojem smjeru trebaju ići i udruge vinara i vinogradara u ostalim dijelovima Hrvatske.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić zahvalio je Istrijankama, Istrijanima i udruzi Vinistra na svemu što rade u promociji hrvatskog turizma.

"Vinistra je više od manifestacije, ona pridonosi isticanju identiteta Istre, ali i Hrvatske kao turističke destinacije. Vinistra je lijepa dopuna naše turističke ponude u predsezoni, a naš je cilj upravo jačanje pred i posezone kroz ovakve manifestacije", poručio je Staničić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini