od utorka

U novigradskom CMIK-u najavljen 9. Festival multikulturalnosti

| Autor: Zvonimir Guzić
Jessica Acquavita, Anteo Milos, Boris Miletić i Tea Batel (Snimio: Zvonimir Guzić)

Jessica Acquavita, Anteo Milos, Boris Miletić i Tea Batel (Snimio: Zvonimir Guzić)


Povodom 9. Festivala multikulturalnosti u organizaciji Istarske županije, koji će se u utorak, 14. svibnja od 19 sati održati u Centru za manifestacije i kulturu u Novigradu, u predvorju samog Centra održana je i konferencija za medije na kojoj su sudjelovali župan Istarske županije Boris Miletić, zamjenica župana Jessica Acquavita, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos i pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tea Batel.

"Na početku bih zahvalio gradonačelniku Novigrada Anteu Milosu, domaćinu ovogodišnjeg 9. Festivala multikulturalnosti na kojem će nastupiti deset manjinskih zajednica koje će predstaviti svoj rad, svoju kulturu i vrijednosti. Sama koncepcija festivala je da ide po čitavoj Istri, da se širi policentričan razvoj i da obiđemo što više gradova. Nama je različitost velika vrijednost, poštujemo i cijenimo svoje, s druge strane isto tako vrednujemo i potičemo nacionalne zajednice koje žive na području naše županije da drže do svoje tradicije i kulture i da to prezentiraju našim građanima, a isto tako i nemalom broju gostiju koji borave na našem poluotoku", na početku konferencije rekao je župan Miletić.

"Drago mi je da je Novigrad ove godine po prvi put domaćin Festivala multikulturalnosti koji organizira Istarska županija. Multikulturalnost je koncept koji podrazumijeva suživot nacija, vjera, kultura i jezika na jednom prostoru. Istra kao regija odlično oslikava takav jedan koncept kojeg živimo. Danas je i Dan Europe kad je donesena Schumanova deklaracija koja počiva na jedinstvu i miru, a vjerujem da je multikulturalnost jedne Europe bez granica koncept kojeg želimo i u cijelom Svijetu. Inkluzivnost svih u javnom prostoru uključuje to da se ne smije diskriminirati nikoga, zato se veselim festivalu gdje ćemo slaviti te europske vrijednosti i zahvaljujem se Istarskoj županiji na ovogodišnjoj dodjeli manifestacije našem gradu", izjavio je domaćin festivala gradonačelnik Anteo Milos.

Zamjenica župana Jessica Acquavita uime manjina zahvalila je na mogućnosti da se izraze, njeguju svoju baštinu i nacionalnu pripadnost te naglasila da je multikulturalnost vrijednost Istre.

Na kraju je pročelnica Upravnog odjela za talijansku manjinu Batel istaknula kako je Istarska županija i ove godine povećala financiranje raznih aktivnosti nacionalnih manjina te izrazila nadu da će se i u budućnosti nastaviti njegovati manjinske vrijednosti što je glavna značajka Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum