nasukao se prije dva tjedna

Brodar "napustio" nasukani brod u Raškom zaljevu. Ministarstvo treba riješiti odsukavanje

| Autor: Jelena Milović
(Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture)

(Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture)


Danas se lučka kapetanica u Puli kap. Dolores Brenko-Škerjanc ispred Lučke kapetanije obratila novinarima vezano uz aktivnosti koje se poduzimaju u slučaju nasukanog broda u Raškom zaljevu, kod Rta Ubac.

"Procedure su takve da brodar ima određeno vrijeme u kojem će vidjeti može li sam odsukati brod, popraviti ga ili otegliti, a prošli tjedan on je odlučio "napustiti brod" i prebacio nam je brigu o brodu, dajući nam papire od osiguranja.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Brod je osiguran na određene svote, a sljedeća je stvar da smo mi poslali ovlaštene ronioce koji su bili na brodu i neke firme koje bi se počele baviti odsukavanjem broda. Međutim, postoji puno predradnji, a jedna od njih je da ispumpamo zauljane ugljikovodike. Naime, na brodu nema teške nafte, ima samo dizela, a samo kao mjeru predostrožnosti mi smo stavili brane oko broda, premda ni dandanas nema onečišćenja. Međutim, zna se da kad ronioci rone po brodu, a u njemu ima određenih količina zauljanog ugljikovodika, tada se zbog aktivnosti ronioca oni mogu osloboditi u more.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Plan je Ministarstva, koje treba preuzeti sve operacije, da se to na neki način ispumpa. Naime, konfiguracija tog dijela dna jako je nezgodna, u obliku skalina, a brod je "sjeo" na jednu. Tamo je relativno plitko i ne može doći nijedan veći brod koji bi to ispumpao. Planovi se rade, a naša je procjena, ovisno o vremenskim uvjetima, da bi nam otprilike trebalo desetak dana da se sve predradnje naprave, a samo ispumpavanje išlo bi onda relativno brzo", rekla je Brenko-Škerjanc.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Sljedeća stvar koju će morati razmotriti su načini odsukavanja, kao i koja je sudbina broda kad se on odsuče. Cijela ta operacija bi trajala otprilike par mjeseci, a kapetanica nije mogla precizirati o koliko je točno mjeseci riječ. Iako je u pitanju velika cifra za ovu operaciju, Hrvatsku to neće ništa koštati, naglasila je, jer će sve troškove namiriti putem osiguranja. Uputila je i apel da se nitko ne bi smio približavati brodu, kako ne bi ugrozili sebe, ali i sigurnost broda te potom i doveli u pitanje moguće onečišćenje.

Brod je, sazanjemo, bio prazan i nije prevozio teret, što je olakotna okolnost, a posada broda je na sigurnom. Provodi se istraga o uzrocima ove nesreće i lučka kapetanica nije htjela špekulirati o njima.

Podsjećamo kako se brod koji plovi pod tanzanijskom zastavom nasukao 16. travnja, u večernjim satima, a na njemu se u trenutku nasukanja nalazilo 15 članova posade koji su neozlijeđeni prebačeni na kopno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater