PREDSTAVLJENA OBIMNA MONOGRAFIJA

145 GODINA PLANINARSTVA U ISTRI: Puno više od sporta i razonode

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


Obimna monografija, od gotovo 300 stranica naslovljena "145 godina planinarstva u Istri" u izdanju Istarskog planinarskog saveza predstavljena je preksinoć u Dnevnom boravku Rojca.

O knjizi je govorio predsjednik Istarskog planinarskog saveza Gorana Šepića i glavni urednik/koautor monografije Vladimir Rojnić. Istaknuto je kako je planinarenje puno više od sporta i razonode, a predstavljena su sva planinarska društva u Istri, kao i povijest i početak prakticiranje te aktivnosti.

Dakako, spomenuti su svi oni koji su kroz godine, desetljeća pa i gotovo stoljeće i pol uložili puno truda i rada, energije i slobodnog vremena da se posvete markiranju staza i razvoju planinarstva u nas. Nije uvijek bilo sve lako i jednostavno, no, velika volja i želja pojedinaca omogućili su brojnim zaljubljenicima u te aktivnosti da se nastave baviti planinarstvom, a razdoblje nakon lockdowna "potjeralo" je iz kuće veliki broj ljubitelja planinarenja.

U Pazinu je još daleke 1876. osnovana Societa' Alpina dell' Istria (SAI). Autori su krenuli upravo od te činjenice za daljnje detaljnije istraživanje povijesti planinarskih društava, a monografija je, kako smo mogli čuti na promociji, nastajala punih pet godina. Tekstove su napisala 22 autora i istraživača, uz brojne suradnike i autore fotografija.

- Trebalo je sve to srediti, ujednačiti, osobe koje su pisale te priloge uglavnom nisu bile iz svijeta književnosti i pisanja, Vladimir Rojnić je napravio veliki posao odabira tekstova, skraćivanja, sređivanja, kao i lektorica Alisa Galir, kazao je Šepić.

Od prvog inicijatora planinarenja Antonija Scampicchija, pa sve do poznatog pulskog liječnika s himalajskih ekspedicija Dubravka Markovića i do najnovijih hodača na duge staze i drugih, predstavljen je sažet, ali cjelovit prikaz te aktivnosti u nas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum