državni zavod za statistiku

RAST ĆE I U NAREDNIM MJESECIMA Potrošnja u travnju porasla za 4,8 posto, 56. mjesec zaredom

| Autor: Hina

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u travnju je ostao na istoj razini kao i u ožujku, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 4,8 posto, čime se nastavlja kontinuirani rast potrošnje od rujna 2014. odnosno već 56. mjesec za redom, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS). 

 

Po podacima DZS-a, ukupan sezonski i kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo što su ga u travnju ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnosti, u odnosu na ožujak ostao je na istoj razini.

Pritom je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima viši za 1,2 posto, dok je promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, niži za 2,3 posto.  

Na godišnjoj razini, pak, nastavljen je rekordni pozitivni trend rasta maloprodaje koji traje od rujna 2014. godine, iako je realan rast u travnju usporio u odnosu na ožujak, kada je iznosio 5,7 posto.

Na godišnjoj je razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 8,4 posto, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 1,4 posto. U trgovini na malo osim trgovine motornim vozilima i motociklima promet je uvećan za 4,8 posto, a u trgovini na malo, osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima, za 5,1 posto. 

Po podacima DZS-a, u razdoblju od siječnja do kraja travnja realni promet u trgovini na malo viši je za 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta trgovine na malo. 

"Dinamika solidnih stopa rasta trgovine na malo mogla bi se nastaviti i u idućim mjesecima, ukazujući kako će glavni nositelj rasta ostati osobna potrošnja. Pri tome će podrška potrošnji dolaziti od rasta raspoloživog dohotka, uslijed poreznih izmjena, daljnjeg pada nezaposlenosti i nešto skromnijeg rasta zaposlenosti, pritiska na rast plaća, potisnutih inflatornih pritisaka i okruženja niskih kamatnih stopa, povoljnih kretanja u turizmu, kao i poboljšanja na tržištu rada. Stoga, i u do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta trgovine na malo", ističu analitičari RBA u osvrtu na najnovije podatke službene statistike. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater