komemoracija

Obilježen Dan sjećanja na policajce poginule na Velebitu tijekom Domovinskog rata

| Autor: Marin SMOLČIĆ
(Foto Marin Smolčić)

(Foto Marin Smolčić)


Mnoštvo članova obitelji, visokih uzvanika, suboraca i prijatelja okupilo se danas ispred spomenika Velebitskim junacima u Rizvanuši kako bi se na Danu sjećanja još jednom poklonili policajcima poginulim na Velebitu tijekom Domovinskog rata. Komemoracija je održana uz polaganje vijenaca i paljenja svijeća u znak počasti 26-orice poginulih pripadniika Specijalne jedinice policije.

Vijence su položile obitelji poginulih specijalaca te brojna izaslanstva udruga specijalnih postrojbi policije, uključujući ALFA Zagreb, AJKULA Rijeka, ATJ LUČKO ’90, BARUN Zlatar, GROM Karlovac, JASTREBOVI Šibenik, MOTO KLUB Specijalne policije, OSA Sisak, POSKOCI Zadar, RIS Kutina, RODA Varaždin i TIGAR Gospić.

U ime Hrvatskog sabora vijence i svijeće je položila Jasna Orešković Brkljačić, izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i zamjenica župana Ličko-senjske županije.

U ime Vlade Republike Hrvatske počast su odali Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja, Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, general-bojnik Željko Živanović, savjetnik ministra obrane, Vedran Augustinović, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije, Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko, Josip Mihaljević, savjetnik ministra, te Zoran Zdunić, načelnik PU ličko-senjske. Počast su odali i predstavnici Ličko-senjske, Primorsko-goranske županije, Grada Gospića, te brojni građani.

U ljeto 1992. godine, Specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske počela je zauzimati ključne vojnostrateške položaje na Velebitu radi formiranja baza. U sklopu akcija Poskok 1 i Poskok 2, uspostavljena je linija obrane južnog Velebita na potezu Rizvanuša-Visočica-Struge-Ivine vodice-Vlaški grad-Dušice-Libinje-Bukva, u ukupnoj dužini od preko 120 kilometara.

Time je spriječen neprijateljski prolaz prema Zadru i Karlobagu, čime je onemogućeno ostvarivanje velikosrpske ideje o granici Virovitica-Karlovac-Karlobag. Istovremeno, stvorena je čvrsta obrambena crta koja je omogućila kvalitetnu pripremu za vojno-redarstvene operacije Maslenica, Medački džep i Oluja.

Poginuli specijalci bili su  ključni u svim operacijama, svojim su nadljudskim naporima svladavali teško prohodni teren i borili se s dobro utvrđenim neprijateljem na Velebitu. Današnja svečanost protekla je u znaku sjećanja i duboke zahvalnosti prema "Velebitskim junacima", čije su žrtve temelj sigurnosti i slobode Republike Hrvatske. Okupljeni su još jednom istaknuli važnost njihove hrabrosti i predanosti u očuvanju domovine.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater