MOŽEMO

Benčić: Pregovori potvrdili da DP zanima isključivo imovina

| Autor: Hina
(Snimio: Luka Stanzl/Pixsell)

(Snimio: Luka Stanzl/Pixsell)


Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić ustvrdila je u četvrtak kako su pregovori o sastavljanju nove vlade potvrdili da Domovinski pokret ne zanima ideologija nego imovina, te da im je krajnji cilj privatizacija dijela HEP-a i državnog poljoprivrednog zemljišta.  

"Ne, nisu uzeli kulturu, nisu uzeli obrazovanje ni MUP, već one resore gdje će moći upravljati resursima", izjavila je Benčić na konferenciji za novinare, komentirajući formiranje nove vlade u kojoj će DP, uz ostalo dobiti gospodarstvo i energetiku te poljoprivredu. 

Benčić je rekla da je zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić tijekom kampanje govorio o privatizaciji državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i o eventualnoj privatizaciji 20 posto HEP-a. 

Istaknula je i kako se još jednom pokazalo da se sve stranke, koje svoju politiku temelje na držanju ruke na srcu dok svira himna, drže zapravo za novčanik.

"Oni koji se zovu 'domovinski' zapravo su 'imovinski'", poručila je te dodala kako je 'imovinskom pokretu' retorika oko kulture i nacionalnih manjina način da prikriju glavne ciljeve - kontrolu nad HEP-om i zemljištem.

Možemo! će raditi na zaštititi strateških resursa kako ih ne bi preuzela "interesna klika", za koju je Benčić rekla da ima "više lica", od kojih su neka politička dok su druga "skrivena" u poslovnom sektoru.

Stranci Možemo! prvi je cilj stvoriti zakonsku branu tome da strateški resursi, poput HEP-a i zemljišta, ne odu u privatne ruke.

Kao drugu zadaću Benčić je istaknula sprječavanje retorike kojom se stvara "magla mržnje i podjela, a koja služi isključivo tome da se u njoj kradu javni i zajednički resursi".

Diskriminacijom je ocijenila činjenicu da su HDZ i nacionalne manjine pristale da se Klub nacionalnih manjina podijeli "po ključu da je samo jedna nacionalna manjina neprihvatljiva" i to srpska, za koju je rekla da je najviše izložena diskriminaciji, govoru mržnje, pa i napadima, upravo po etničkom ključu.

"Mislim da je svima jasno da HDZ i Andrej Plenković sada institucionaliziraju tu diskriminaciju i tu praksu u klubu nacionalnih manjina", rekla je Benčić.

Poručila je da će se Možemo protiv toga boriti u Saboru, a pokrenut će i lokalne točke otpora, unutar određenih društvenih grupa.

Benčić predviđa i da bi Plenković mogao zaoštriti svoju politiku prema medijima te poručuje da će Možemo! slobodu medija braniti u Saboru i na terenu, ali je važno i da se institucije, koje trebaju biti slobodne i neovisne, uključe u tu borbu.

Od javnoga servisa, pa do udruženja i sindikata novinara, važna je njihova sinergija s drugim akterima, političkim predstavnicima i civilnim društvom, da bi otpor bio uspješan. Ovo je pitanje ozbiljne, dugoročne borbe za to da Hrvatska ostane ustavna, parlamentarna, liberalna demokracija. Oko toga ćemo se boriti u idućim mjesecima, možda i godinama, poručila je Benčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum