povećanje koeficijenata

Spremačicama u bolnicama povišice od 30 do 200 eura

| Autor: Ljerka Bratonja Martinović
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Unatoč povećanju koeficijenata, dio zaposlenih u zdravstvu i dalje je nezadovoljan plaćama. Među njima su spremačice koje su u nekim slučajevima, iako su očekivale značajno veće plaće, dobile povišicu od samo 30-ak eura. U Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi potvrđuju da su nekima plaće zaista rasle na simboličnoj razini, i to onima koji su u zadnjih pola godine i više, zbog činjenice da su im plaće bile ispod minimalca, primali privremeni dodatak kao korekciju do minimalne bruto plaće.

- Zaposleni s najnižim primanjima dobivali su korekciju plaće do bruto minimalne plaće po 230 eura. Sad te korekcije više nema, jer su prešli iznos minimalne plaće, pa sada dobivaju samo plaću. Uostalom, cijelo vrijeme su apostrofirali da ne žele nikakve korekcije nego plaću koju zaslužuju, ističe Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata.

Plaće su spremačicama rasle i znatno više, kažu u sindikatu, ali to povećanje ne bi se smjelo mjeriti u odnosu na plaću koju su primili za veljaču, nego u odnosu na plaću bez privremenih dodataka. Koliku je tko dobio povišicu ovisi o više faktora, kako o godinama staža, tako i o smjenskom radu.

- Imam informacije iz bolnica da su spremačice koje su radile smjene, subote i nedjelje, blagdan, dobile od 180 do 200 eura veću plaću. Ali imam i informacije onih koji to nisu radili, koji su na početnom radnom stažu, i dobili su eventualno 30 eura povećanja. Njihova plaća negdje je do 900 eura, a spremačice koje su radile subote, nedjelje i blagdane je 1.130 eura, navodi Topolnjak.

Zajedno s novim koeficijentima, ukinuti su dodaci na posebne uvjete rada, kako kod zdravstvenih, tako i nezdravstvenih djelatnika. Spremačica u bolnici imala je dodatak od 14 posto, privremeni dodatak od lipnja prošle godine od 180 eura i porast minimalca za još 140 eura od siječnja ove godine.

- Neki sad to ne računaju, a isto tako ne računaju povećanje koje smo uspjeli dogovoriti povećanjem minimalne bruto plaće. Ona je od 1. siječnja rasla za 140 eura, sa 700 na 840. Dakle, oni s plaćom od 700 eura dobili su 840 eura, plus dodatak na uvjete rada od 14 posto i još privremeni dodatak od 163 eura bruto. Spremačica koja ne radi smjene i ima malo staža dobivala je korekciju do bruto plaće od 232 eura, a spremačice s 35 godina staža i radom u smjenama samo oko 100 eura. Nakon 1.travnja nema tih dodataka, ali je porastao koeficijent. Sad se pojavio problem jer je plaća veća, ali ne koliko su očekivali, tumači Topolnjak. Plaće nezdravstvenog osoblja su, podsjeća, donedavno bile niže od minimalca, a danas su 1.100 eura bruto.

Novi je koeficijent, podsjeća također, prema prijedlogu Vlade trebao biti 1,06, ali su sindikati tražili da koeficijent spremačica u bolnicama bude veći nego u ostalim javnim službama.

- Smatrali smo da koeficijent spremačica u bolnicama, gdje se čiste operacijske sale, ne može biti isti kao spremačicama u školi ili nekom ministarstvu gdje spremačica usisivačem čisti tepih, ilustrira Topolnjak.

Svi su, kaže, dobili veće plaće u rasponu od 15 do 19 posto, a administrativno osoblje i do 21 posto.

- U zdravstvu smo zapravo novim koeficijentima izgubili. Zakinuti smo jer su nam ukinuti dodaci na uvjete rada, odgovornost... Najgore su prošli prvostupnici u sustavu zdravstva, jer imaju postotno najmanje povećanje, od 80 do 100 eura. Ostala je premala razlika u plaćama između srednje stručne spreme i prvostupnika, jer ako netko nakon srednje škole završi još tri godine obrazovanja, treba to uzeti u obzir, ističe. Medicinskim sestrama, laborantima, fizioterapeutima sa srednjom stručnom spremom, koji rade u smjenama i vikendom, plaća je porasla od 150 do 180 eura, dok je prvostupnicima veća za najviše 100 eura, ilustrira Topolnjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini