SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street porastao jer se tržište rada 'hladi'

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer su novi podaci pokazali da se američko tržište rada 'hladi', što je ojačalo špekulacije da će Fed uskoro smanjiti kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,85 posto, na 39.387 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 5.214 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 16.346 bodova.

Ulagače su ohrabrili podaci s američkog tržišta rada. Prošloga je tjedna, naime, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 231.000, više nego što se očekivalo i više nego prethodnih tjedana.

To je loša vijest u gospodarskom i socijalnom smislu, no 'hlađenje' tržišta rada znači da bi uskoro mogla oslabiti inflacija, što bi američkoj središnjoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamatnih stopa.

Zahvaljujući tome, Dow Jones ojačao je jučer sedmi dan zaredom, a na putanju rasta vratili su se i S&P 500 te Nasdaq indeks koji su prethodnih dana oslabili.

I dok pokazatelji s tržišta rada podržavaju nadu ulagača u popuštanje monetarne politike, važniji podaci o inflaciji – potrošačkim i proizvođačkim cijenama u travnju - bit će objavljeni idućega tjedna.

Osim nade u smanjenje kamata, podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima u prvom tromjesečju, pri čemu ih je oko 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 8.381 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,02 posto, na 18.686 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 8.187 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini