svjetska tržišta

Tehnološki sektor potaknuo rast europskih burzi

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, a u fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,26 posto, na 8.193 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,32 posto, na 17.955 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 7.929 bodova.

Najviše su, u prosjeku 0,8 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu oko 1 posto, pa je na putu dobitaka drugi tjedan zaredom.

Pritom su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,7 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale, dok se na burzama u Tokiju i Šangaju zbog praznika ne radi.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, posebice dobavljača Applea, jer je taj tehnološki div izvijestio o boljim nego što se očekivalo rezultatima u prvom tromjesečju.

Doduše, i prihodi i zarada Applea pali su u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no bili su veći nego što su analitičari procjenjivali.

Kako je Apple najavio i program otkupa vlastitih dionica na tržištu u vrijednosti od rekordnih 110 milijardi dolara, cijena dionice te kompanije skočila je oko 7 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom