SAVJET STRUČNJAKA

Uzgoj zdravog voća iz okućnice: ZAŠTO SE NAR RASPUKNE POSLIJE KIŠE?


Naru je potreban ravnomjeran raspored navodnjavanja, odnosno kiše, jer slično rajčici, plodovi mu popucaju zbog neujednačenog snabdijevanja vodom. I prihrana dušikom mora biti pažljiva, jer prekomjerna upotreba može izazvati pucanje plodova u punoj zrelosti

 

Zašto se poslije kiše plodovi nara raspuknu? Da li nar treba zalijevati obilnije ili ne?

Budući da je nar voćka suptropske klime, odgovaraju mu vruće ljeto i blaga zima. Temperature ispod nule ne izazivaju štete, osim ako nisu niže od minus 10 stupnjeva, kada drvo može smrznuti. Ni kasni jesenski ili rani proljetni mrazevi nisu poželjni.

Nar dobro podnosi sušu, ali za normalan rast i razvoj treba mu određena količina vode. Voda mu je najvažnija u jesen i u proljeće, te u vrijeme rasta ploda i novih mladica. Zbog toga mu je potreban ravnomjeran raspored navodnjavanja, odnosno kiše, jer slično rajčici, plodovi popucaju zbog neujednačenog snabdijevanja vodom. Inače, nar ne voli mnogo vlage.

Prihrana

Nar osim vrućeg ljeta traži i veliku količinu svjetla. Najbolje mu odgovaraju osunčani južni i jugozapadni položaji, zaklonjeni od vjetra. Što se tla tiče, nar voli duboka, dobro drenirana, pjeskovito-ilovasta i blago kisela tla, pH od 5,5 -6,5, bogata humusom i hranjivima. Ne podnosi teška glinena i jako vlažna tla. Poželjno mu je svake treće godine dodavati stajnjak, a treba ga gnojiti i kompleksnim mineralnim gnojivima i to svake godine, u količini do 1,5 kilograma po stablu. Prihrana dušikom mora biti pažljiva, jer prekomjerna upotreba može izazvati pucanje plodova u punoj zrelosti.

Nar je grmolika biljka, koja može narasti do visine od tri metra. Plodovi dostižu punu veličinu u kolovozu, kada počinju poprimati crvenu boju. Za berbu sazrijevaju u listopadu i u studenom.

Inače, interesantno je da je nar polulistopadna biljka, te za blažih zima zadržava dio listova. Plod nara je bogat fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadržava i vitamin B3 (niacin) te vitamine B1, B2, B6 i B5 (pantotensku kiselinu). Sto grama nara zadovoljava 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C.

Ljekovitost

Mnoge su studije potvrdile, da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu, zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav. Dokazano je i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola. Bogat je antioksidansima i to tri puta više od crvenog vina ili zelenog čaja. Povećana konzumacija na dnevnoj bazi povezana je s poboljšanjem kardiovaskularnog sustava i s usporavanjem gubitka hrskavice, što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i s povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.

Ekstrakt nara blokira enzime koji uništavaju zglobove kod osoba koje boluju od osteoartritisa. Studije su također pokazale da nar smanjuje upalne procese u probavnom traktu. Ovo voće zaustavlja rast stanica raka prostate i raka dojke.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2, što je dokazano u istraživanju u koje je bilo uključeno 50-ak osoba s visokim kolesterolom. Snižava i razinu triglicerida, za što su naročito zaslužne sjemenke nara, odnosno ulje dobiveno iz njih. I sok od nara je vrlo djelotvoran, jer štiti čestice LDL kolesterola od oksidacije, te smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka i ateroskleroze.

Kod hipertenzije pomaže sok od nara i to već nakon dva tjedna redovitog konzumiranja po 150 ml soka. Nar poboljšava i krvnu sliku, obnavlja energiju, te sprečava bakterijska i gljivična oboljenja. Vrlo je djelotvoran u sprečavanju bolesti usne šupljine i zuba, poput gingivitisa, parodontoze i stomatitisa.

Starije osobe imat će naročito velike koristi od konzumiranja nara, jer to voće štiti od Alzheimerove bolesti i gubitka pamćenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum