(Foto: Pixabay)
Kako prenosi portal N1, Taste Atlas je objavio listu najboljih žestokih pića na svijetu, a na njoj su čak četiri iz Srbije. Od toga dva u prvih deset.
Viljamovka zauzima visoko šesto mjesto, a odmah iza nje, na sedmom mjestu, je dunjevača. Rakija, bez da se precizira koja je 24., a šljivovica je na 28. mjestu.
Praktički nema kuće bez boce rakije u Srbiji. Tamošnja tradicija je da se peče rakija i da se to "zlatno piće" nađe na stolu. Pije se uz jelo i njime se nazdravlja. A pije se i u drugim prilikama.
Najpoznatiji oblik rakije je šljivovica i radi se, logično, od šljiva. Ostalo voće koje se često koristi su grožđe, marelice, jabuke, kruške, smokve i dunje. Rakija šljivovica i lozovača ponekad se nakon destilacije miješaju s drugim sastojcima, poput začinskog bilja, meda, višanja i lješnjaka.
Inače, rakija je bezbojna, osim kada joj se dodaju drugi sastojci. Neke vrste rakije čuvaju se u drvenim, najčešće hrastovim, bačvama zbog dodatne arome i zlatne boje.