NOVA UREDBA

Talijani slave: Prosecco pobijedio Prošek

| Autor: Novi list
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Luca Zaia, predsjednik regije Veneto, najavio  je objavu teksta Uredbe EU-a u Službenom listu Europske unije, kojom se definitivno zabranjuje uporaba naziva Prošek na etiketama iz Hrvatske ili bilo koje druge države članice.

Dosje Prosecco-Prošek je zatvoren. Taj naziv je talijanski i nitko ga nikad neće moći koristiti u Europi kao "svoj tradicionalni naziv" vina, piše talijanska novinska agencija Ansa.

Nova Europska uredba o oznakama zemljopisnog podrijetla, dakle, okončala je višegodišnju raspravu  i ovo  je rezultat timskog rada talijanskih institucija, trgovinskih udruženja i konzorcija koji su branili ne samo marku, već i vino koje izražava povijest i identitet talijanske regije Veneto, piše Ansa.

"Želio bih reći da je Prošek naziv koji nam pripada. Postoji rezervacija tog naziva  dekretom iz 2009. Potpisao sam je dok sam bio ministar, priznala ju je Europa, a tu je i UNESCO koji je 2019. proglasilo svjetskom baštinom Brda Prosecca u području Conegliano Valdobbiadene" – rekao je Luca Zaia.

"Ali postoji i povijesni razlog ove odluke: prvo spominjanje naziva "Prosecco" zabilježeno je u 14. stoljeću, a postoji i karta zemljopisnog područja u kojem je grad Prosecco, smješten na maloj udaljenosti zapadno od Trsta, nazvan Proseck  zbog tadašnjeg utjecaja  Habsburgovaca", zaključio je Zaia.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum