URBANE DŽUNGLE

Zeleni "zen" vrtovi su ponovno u modi: Idealan bijeg od vrućina i užurbane svakodnenice

| Autor: Portal NoviList.hr
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Zelene "zen" vrtove je moguće napraviti i na terasama, gdje će vam u ove ljetne vrućine pružiti idealan hlad.

Zeleni vrtovi ponovno postaju popularni kao središnji elementi monokromatskog uređenja okoliša. Dizajni su privlačni i nemirni, vođeni masovnim papratima, mahovinom, lišćem, korom, bobicama, te kombinacijama stijena i lišća, prenosi AP

"Hladni i vlažni vrtovi u malim šumama donose dobrodošli osjećaj organskog zena i predah od digitalnog preopterećenja, posebno u gustim urbanim područjima gdje mogu pomoći ublažiti posljedice zagađenja", rekla je Elka Karl, glasnogovornica rasadnika „Monrovia Nursery Co.“, sa sjedištem u Kaliforniji.

"To je kao da dovodite  'šumsko kupanje' u grad - s mješavinom paprati, mahovina, koraljnih zvona, hosta i šumarica u vrlo kontrastnim, gotovo neprirodnim mjestima za vrt koji dobiva na značaju", objašnjava Karl.

Prema njezinim riječima, tvrtka je u posljednje tri godine zabilježila značajan porast potražnje za svim vrstama šumskih biljaka.

Jedna od najboljih osobina biljaka sa zelenim lišćem jest da su to kameleoni u vrtu, rekla je Kate Karam, direktorica editorijala „Monrovie“.

"Primjerice, božikovina se može ostaviti da raste u svojem prirodnom obliku za više šumovit izgled ili se može prerezati u čvrsti oblik pogodan za formalni vrt", dodaje Karam.

"Čak i najzeleniji zeleni vrtovi vjerojatno će imati neko cvijeće, poput biljki koje cvatu, ali su birane za lišće. Trava, mlječika i hoste su dobri primjeri jer cvjetaju, ali većina nas ih zapravo ne uzgaja zbog toga.“, objašnjava Karam.

„Nema mnogo 'zelenih cvjetova' u prirodi, ali sorte poput Nicotiane langsdorffii (mirisnog duhana) ili mlječike, mogu biti slojevite u lišću“ kaže Karen Chapman, vrtna dizajnerica i koautorica knjige  “Vrtlarstvo s lišćem, prvo”.

Chapman kaže da se monokromatska paleta "može prilagoditi da bi se stvorila bogata tekstura, osjenčana šumska granica s okvirom japanskih javora, pernate paprati i hosta, ili tradicionalniji dizajn ošišanih živica i arhitektonskih četinjača."

Karam ukazuje da su ljudi danas često zakrčeni s vremenom i spriječeni su brinuti za vrtove s cvijećem.

"Okreću se vrijednim zimzelenim ili sezonski zelenim biljkama, posebno živicama i grmljem, da bi dale najveći i najduži 'šou'", rekla je. "Biljke poput crnogorice, šišarke, trave, lovorike, božikovine, paprati, rododendroni, drimisa, aralije i japanskog javora su neke od naših najboljih prodavača.", zaključuje za AP.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater