KREATIVNI UMAŽANI

GREEN TOUCH - MAHOVINA NA ZIDU: Nema zalijevanja, nema rezanja, nema zemlje

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Naše su biljke prirodne, pa njega ili održavanje nisu potrebni, jer su stabilizirane prirodnim preparatima. Nema nikakve opasnosti od insekata, parazita ili drugih nametnika, jer biljka više nije živa, ispričala je Luana Sinčić

Na prošlogodišnjoj Start-Up akademiji u Rovinju pobijedila je ideja Green touch Luane Sinčić i Igora Pekića čime su osvojili nagradni fond od 20.000 kuna osiguran od Istarske razvojne agencije - za pokretanje vlastitog posla.

Green Touch

Luana Sinčić, 30-godišnja je Umažanka koja je uz 36-godišnjeg partnera Igora Pekića osmislila ideju uređenja prostora pod imenom "Green toucha", u slobodnom prijevodu "dodir zelenila". Godinu dana nakon što je ideja nagrađena par je pokrenuo vlastiti posao i realizirao ideju stabilizirane biljke kao dekoracije u prostornom uređenju. Takva stabilizirana biljka prošla je osjetljiv postupak konzerviranja čime zadržava prirodan i svježi izgled koji traje godinama.

Sto posto prirodno

Za svoj proizvod Luana i Igor tvrde kako je 100 posto prirodan s nula posto održavanja kroz dugi niz godina, a kupci mogu odabrati od malih detalja pa sve do velikih impresivnih zelenih zidova.

Nakon što su osvojili prvo mjesto na prošlogodišnjem izdanju Start-Up akademije, nastavili su surađivati sa udrugom Start-Up kroz savjetovanje.

"Udruga će nastojat razviti priču dalje i nastaviti podržavati lanjske pobjednike, a od velikog značaja je to što se proizvod može implementirat u razne prostore - od turističkih do privatnih interijera, posebice u hotelima ili poslovnim prostorima, ispričao je voditelj projekta Amel Hadžipašić.

Luana Sinčić (Snimio Milivoj Mijošek)

Biljka se može u potpunosti personalizirati, u smislu boje, teksture i ostalih elemenata. Za svoj proizvod kaže kako je u cijelosti prirodan, pa su tako prilagođene mahovine dostupne u različitim bojama. Koriste prehrambene boje, a za učvršćivanje biljki

prirodan glicerin. Takve stabilizirane, odnosno učvršćene biljke, u idealnim uvjetima mogu trajati i do 10 godina. To bi značilo da bi trebale biti pozicionirane dalje od klimatizacijskog uređaja i da nisu direktno izložene suncu.

- Naše su biljke prirodne, pa njega ili održavanje nisu potrebni, jer su stabilizirane prirodnim preparatima. Nema nikakve opasnosti od insekata, parazita ili drugih nametnika, jer biljka više nije živa, ispričala je Luana. "Nema zalijevanja, nema rezanja, nema zemlje, a dijelovi se mogu zamijeniti ako je potrebno. Biljke imaju i antistatička svojstva koja im onemogućuju skupljanje prašine", objasnio je suosnivač projekta Igor.

Green Touch

Ovaj kreativni par nudi beskrajne mogućnosti; standardne umjetničke kreacije, ali i personalizirane projekte izrađene po mjeri, čime svatko može imati unikatnu dekoraciju u svojem prostoru. Mahovina se može koristiti u vidu slika, kao popuna za logo, u vidu pravilnih i nepravilnih oblika ili se njome može prekriti čitava površina zida. Može se izabrati između širokog spektra biljnih opcija koje odgovaraju svim ukusima i ambijentima. Idealni su za ugostiteljske objekte, a što se pojedinaca tiče oni za svoje kuće ili stanove najčešće biraju veličinom i cijenom adekvatan dekorativni program.

Za hotele i vile

- Naš proizvod zamišljen je za vile i hotele, vrlo pogodan za hotelske sobe, čime je i praktičan jer nije potrebno voditi brigu o biljkama i zalijevati ih. Ovakva vrsta ozelenjavanja prostorija trenutno je vrlo tražena, posebice za vlasnike poslovnih subjekata koji promoviraju ekološku osviještenost, istaknula je Luana.

- Jedan od ciljeva projekta je i udaljavanje od plastike koja je neproduktivna, dok je ovo super alternativa, sve sastavnice u stabilizaciji biljke su apsolutno biološke, time je proizvod i antialergijski, ispričao je Igor.

Amel i Anita Hadžipašić, Igor Pekic i Luana Sinčić (Snimio Milivoj Mijošek)

Luana kaže da su naišli na vrlo pozitivne reakcije i podršku od strane bliskih ljudi, ali i budućih suradnika, pa dodaje da je trenutno u dogovoru s dvije dizajnerice interijera, na području Pazina i Poreča.

Uskoro će se moći naručiti različiti proizvodi poput dječjih lampi i satova, što znači kako će tijekom prosinca, u predbožićno doba, krenuti isporuke, ispričala je Luana. Dodala je i kako bi u budućnosti u ponudu htjeli uvesti i naše mediteransko bilje, primjerice maslinu, koja je također vrlo zanimljiva za prostorno uređenje.

Start-Up udruga

Uskoro kreće treće izdanje Start-Up akademije koja je zamišljena kao kombinacija edukacije, mentorstva i nagradnog fonda, ispričao je voditelj projekta Amel Hadžipašić. Dodaje kako epidemija koronavirusa nije utjecala na rad udruge te da je potrebno prilagoditi se uvjetima, pa tako ono što se fizički ne može održati, održat će se online.

Green Touch

Start-Up udruga bavi se poticanjem i unapređivanjem poduzetničke kulture među mladima. Jedan od najpoznatijih projekata udruge je Start-Up akademija, odnosno trodnevna besplatna edukacija o osnovama poduzetništva te pokretanju i vođenju uspješnog poslovanja.

Link za prijavu na ovogodišnju Start-Up akademiju - https://forms.gle/vLVcwkLsJRQXkqYA8

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom