zeleno srce grada

FOTO / MO Gregovica obilježio Dan planeta Zemlje sadnjom jabuka, badema, trešanja i drugih stabala

| Autor: Jelena MILOVIĆ


Na poticaj prof. Teodore Beletić i u suradnji sa Ivanom i Markom Račanom te mnogim drugima, već treću godinu za redom Mjesni odbor Gregovica organizirao je višednevnu manifestaciju "Zeleno srce grada" povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, s ciljem da se povežu tri zelene zone MO Gregovice: Urbani vrtovi, Šumica Gregovica i Pragrande. Svojim nesebičnim doprinosom žele podignuti svijest o važnosti zelenih površina grada Pule: parkova, šuma i livada u samom "Zelenom srcu grada".

Cilj manifestacije je uvijek isti; potaknuti građane na izlazak u prirodu uz druženje, rekreaciju i sport te valorizaciju prirodnih ljepota. U Šumici Gregovica održala se tako Edukativna radionica za vrtiće: "Kukci, čudnovata mala bića", Žuti kišobran. Učenici drugih i trećih razreda Osnovne Škola - Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi tamo su zasadili i bademe, a koncert u "Zelenoj dvorani" za osnovnoškolce održala je Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova iz Pule.

U urbanom voćnjaku u blizini igrališta na Pragrandeu održala se tradicionalna sadnja stabala: devet jabuka, koje je donirao Grad Pula, dvije kruške i dvije trešnje, plus dvije žižule koje je donirala ACT fondacija Hrvatska te jedno stablo koje su donirali učenici Gimnazije Pula. U sve te aktivnosti sadnje bilo je uključeno stotinjak učenika iz Tehničke škole, Eko škole Gimnazija Pula, Ekonomske škole, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, OŠ Veruda, a sve se odvijalo pod budnim okom Teodore Beletić, koja je i ovog puta naglasila neke od vrlo važnih poruka koje žele poslati.

"Znanstvenici nas od sredine prošlog stoljeća upozoravaju da je naša civilizacija krenula putem samouništenja. Kad govorimo o Danu planete Zemlje bitno je istaknuti da mi ne štitimo Zemlju, već sami sebe. Većina ljudi, nažalost, još uvijek nije svjesna da svojim potrošačkim stilom života doprinosi toj ekološkoj krizi i destrukciji naše planete", upozorava ona. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini