NATJECANJE U ORGANIZACIJI GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA I PULSKIH ŠKOLA

Više od 200 mladih u natjecanju iz prve pomoći


Više od 200 učenika istarskih osnovnih i pulskih srednjih škola sudjelovalo je danas u OŠ Kaštanjer, 22. put zaredom, u natjecanju mladih Crvenog križa Pula na kojem su pokazali vještinu pružanja prve pomoći , ali i teorijsko znanje. Time su ujedno ostvareni ciljevi ovog natjecanja: informiranje o pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, poticanje na solidarnost i volonterski doprinos, ali i usvajanje ideje humanih vrednota u lokalnoj zajednici.

Prema riječima Jelene Rupčić, voditeljice mladih Gradskog društva Crvenog križa Pula, pučkoškolci su bili podijeljeni u 11 ekipa, dok su iz srednjih škola stigle četiri ekipe. Oni su se natjecali u kategorijama podmlatka i mladih, te su bili podijeljeni u šest tzv. radilišta: u četiri radilišta odslušali su teoretski dio o povijesti i svrsi Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, te pravima čovjeka, dok su u dvije grupe odradili praktični dio. Učenici su uspješno svladali postupke pružanja prve pomoći, poput zaustavljanja krvarenja, saniranja opeklina, vanjskih prijeloma i pružanja pomoći osobama u besvjesnom stanju.

Za ovo su se natjecanje pripremali cijelu školsku godinu uz pomoć svojih mentora, a mjesec dana uoči natjecanja odradili su i pripreme s liječnicima.

- Željeli smo pokazati vrednote humanosti i volonterstva, razvoj zajednice i znanje iz prve pomoći, što je hvalevrijedno, pogotovo u današnje doba otuđenosti čovjeka, kazala je Rupčić.

U školskim hodnicima danas je bilo užurbano, učenici su se dobro pripremili, a zgradom se u određenim intervalima prolamao zvuk sirene koji je ukazivao na potrebu hitnog zbrinjavanja unesrećene osobe. Jasna Vekić, ravnateljica pulskog Crvenog križa, kazala je da je natjecanje održano u sklopu školskog kurikuluma Agencije za odgoj, poput bilo kakvog drugog natjecanja iz matematike, fizike ili nekog drugog predmeta.

- Razlika je u tome što je ovo materija za koju se djeca opredjeljuju prema slobodnom izboru, kao izvannastavna aktivnost. Stoga nam je veliko zadovoljstvo što je u projekt uključeno 200-ak djece koja će sutra, kad budu odrasli ljudi u zajednici, ipak biti potaknuta odgojem za humanošću. Učenici koji osvoje prvih pet mjesta u lipnju će otići u ljetni kamp kuće Crvenog križa u Novi Vinodolski, gdje se nastavlja program Odgoj za humanost. Treba reći da iz te skupine djece kasnije dolaze volonteri koji nastavljaju pomagati u Crvenom križu. S obzirom da je ljetni kamp oformljen još 2006., sad se u zajednicu već vraćaju prvi sudionici koji su nakon završetka fakulteta odlučili volontirati, objašnjava Vekić.

Pulski Crveni križ koji je, uz škole sudionice, organizator natjecanja, ima 110 volontera, a polovica njih su mladi, studenti i srednjoškolci. Volontiraju u različitim akcijama, prilikom ovakvih natjecanja, akcija solidarnosti, u pripremi božićnih poklon-paketa. U sklopu Crvenog križa djeluje klub mladih čija Skupština donosi program rada.

Na natjecanju su sudjelovale ekipe osnovnih škola Kaštanjer, Šijana, Fažana, Svetvinčenat, Centar, Juršići, Veli Vrh, Monte Zaro, Giuseppine Martinuzzi i medulinske OŠ dr. Mate Demarina. Kad je riječ o srednjim školama, natjecali su se učenici Gimnazije, Tehničke škole, Medicinske škole te Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

Pobjednici ekipe Gimnazija 1 i OŠ Fažana

U kategoriji mladih pobjednik je ekipa Gimnazija 1, druga je Škola za turizam i ugostiteljstvo, „medicinari“ su treći, a četvrti ekipa Gimnazija 2.

U kategoriji podmlatka pobjedu je odnijela ekipa OŠ Fažana, druga je ekipa OŠ Svetvinčenat, a treći su učenici škole Juršići. Slijede ekipe Giuseppine Martinuzzi, te škola Kaštanjer, Veruda, Šijana, Medulin, Veli vrh, Centar i Monte Zaro. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum