ZAGREB

U eko-akciji na Plitvičkim jezerima sakupljeno 150 kilograma otpada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U 29. ekološkoj akciji Think Green u Nacionalnom parku Plitvička jezera prikupljeno je 150 kilograma raznovrsnog otpada, izvijestili su u nedjelju iz Ronilačkog kluba "Roniti se mora".

U jednodnevnoj akciji čišćeno je Prošćansko jezero, Matica i jezero Kozjak, a bilo je tu boca, bačva, limenih kanti od ulja i lakova, tri automobilske gume te odjeće za kupanje.

Tijekom akcije su u jezeru Kozjak fotogrametrijom snimana dva izdanka sedre na dubini od 15 metara pri čemu se određivala točna lokacija kako bi se moglo utvrditi gdje se točno prostire i u kakvoj je vezi s izdancima sedre na kopnu. Istovremeno, još jedan tim fotografa ronio je na drugoj lokaciji jezera snimajući podvodno okružje, floru i faunu, radi buduće javne promidžbe Plitvičkih jezera.

Akciju je organizirao Ronilački klub "Roniti se mora", uz podršku C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te National Geographic Hrvatske i AqUA – Adriatic Underwater Academy.

U subotnjem izdanju te ekološke akciji sudjelovalo je 20 članova iz Ronilačkih klubova „Roniti se mora“ Zagreb i Šibenik, a 15 ih je zaronilo u jezera.

"Imali smo iznimnu čast roniti u prekrasnom i čistom Nacionalnom parku. S obzirom na višednevne padaline, u plićim dijelovima uz obalu bila je slabija vidljivost, no potopljena stabla i sedrene barijere u mliječnom jezeru dali su mistični efekt i dojam magične šume", jednoglasni je zaključak svih koji su u sklopu jučerašnje akcije ronili.

Ove godine održano je rekordnih pet ekoloških akcija Think Green u kojima je prikupljeno više od 33 tone otpada, stoji u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini