svjetska tržišta

Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamatnih stopa

| Autor: Hina
Burza (iStock)

Burza (iStock)


Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, što se zahvaljuje očekivanjima ulagača da će europska i britanska središnja banka smanjiti kamate već prije ljeta, a američki Fed najesen.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 2,2 posto, na 39.512 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,85 posto, na 5.222 boda, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 16.340 bodova.

Rast indeksa treći tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje novim podacima s američkog tržišta rada.

Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da je tjedan dana prije broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 231.000, više nego što se očekivalo i više nego prethodnih tjedana.

To je loša vijest u gospodarskom i socijalnom smislu, no 'hlađenje' tržišta rada znači da bi uskoro mogla oslabiti inflacija, što bi američkoj središnjoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamatnih stopa.

I dok pokazatelji s tržišta rada podržavaju nadu ulagača u popuštanje monetarne politike, važniji podaci o inflaciji u SAD-u – potrošačkim i proizvođačkim cijenama u travnju - bit će objavljeni idućega tjedna.

S obzirom da se inflacija od početka godine u SAD-u održava na povišenim razinama, malo je vjerojatno da će Fed, kao što se još nedavno očekivalo, početi smanjivati kamate u lipnju. Izglednije je da će to biti u rujnu ili krajem godine.

Osim nade u smanjenje kamata, podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija. Dosad je 459 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima u prvom tromjesečju, pri čemu ih je oko 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

Europski indeksi na rekordnim razinama

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,7 posto, na 8.433 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4,3 posto, na 18.772 boda, a pariški CAC 3,3 posto, na 8.219 bodova.

Svi su ti indeksi dosegnuli rekordne razine jer se očekuje da će europske središnje banke započeti ciklus smanjenja kamata prije Feda.

U četvrtak je britanska središnja banka zadržala kamatne stope nepromijenjene, no nakon poruka njezinih čelnika na tržištu se očekuje da će već u lipnju smanjiti kamate, po prvi put nakon nekoliko godina podizanja cijene novca.

Procjenjuje se, također, da bi u lipnju i Europska središnja banka mogla početi smanjivati kamate.

Osim toga, ulagače je ohrabrio izlazak Britanije iz recesije. U petak je, naime, objavljeno da je tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su analitičari očekivali rast od 0,4 posto.

Britanije je u plitku recesiju zaronila u drugoj polovici prošle godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater