X-ICA

U SUBOTU PULSKI POLUMARATON: Trčanje kroz rimsku povijest

| Autor: Erik LUKŠIĆ

U tradicionalni subotnji program premjestit će se polumaratonska utrka, s kojom će sve i započeti, točno u 20 sati. Start utrke na 5 km biti će u 20.05, dok će izvorna utrka na 10 km, s kojom je cijela ova lijepa priča nastala - PULSKA Xica, startati u 20 sati i 20 minuta

Ove godine, uz mjere preporučene od strane Istarskog stožera, šesto izdanje pulske utrke održat će se u nešto skromnijem izdanju. Vrativši se malo u povijest, sa sjetom se prisjećamo prekrasnog zalaska sunca koje je pratilo sudionike prve utrke prije šest godina, dok su trčali utrku dužine 10 km uz Lungomare, zbog kojih ova utrka i dobila ime (rim. X = 10).

Tada su sudionici prvog izdanja koji su pristigli iz Zagreba, vrlo kratko i jasno poručili da utrka u Puli koja nema cilj u Areni, ne može ponuditi sav potencijal koji tri tusućljetni grad ima. Stoga se dogodine trasa preselila u centar Pule. Bilo je malo kaotično jer su se natjecatelji gubili kroz dva kruga po gradu i organizatori su shvatili kako treba nešto promijeniti.

Bez maratona

U trećem se izdanju izmijenila staza i uz lagani vjetar u leđa, uz partnerstvo s akcijom PoKRENI, pulska je utrka proširila vidike te je ponuđena mogućnost trčanja i rekreativcima na duplo manjoj dionici od 5 km. Od početnih, niti stotinjak, entuzijasta cestovnog trčanja, dostignuta je respektabilne brojka od preko 400 natjecatelja. Četvrte se godine nastavilo s popularizacijom trčanja od najmanjih nogu te je večernji program proširen i s dječjim utrkama u kategorijama za predškolarce i osnovnoškolce. Podignuta je razina organizacije za još jednu stepenicu jer su majstori rasvjete unutar Festivala Visualia pripremili prekrasne svjetlosne efekte diljem trkačke trase. Osim što se trčalo kroz autentični austrougarski kompleks tunela u samom centru grada, ispod jedne od najljepše očuvanih utvrda Kaštela, svi su natjecatelji imali priliku protrčati kroz jedinstven tunel TWISTED, rad proslavljenog pulskog dizajnera svjetlosnih instalacija, Deana Skire.

Prošle se godine, na zahtjev velikog broja trkača, ponudilo nešto posebno; prva cestovna utrka u Istri u mitskoj duljini od 42.195 metara. Osim maratonske, u konkurenciji je bila i utrka polumaratona te utrka štafeta 3x7 km. Bili su to dani vrhunca petogodišnjeg stremljenja organizacije utrke koja je svake godine rasla u brojčanom i organizacijskom smislu. Međutim, uslijed ovogodišnje pandemije uzrokovane virusom Covid-19, organizatori su morali smanjiti broj utrka i broj natjecatelja te iznova mijenjati prošlogodišnji program. Tako se ove godine neće organizirati maratonska utrka u nedjelju, već će se u tradicionalni subotnji program premjestiti polumaratonska utrka, s kojom će sve i započeti, točno u 20 sati. Start utrke na 5 km biti će u 20.05, dok će izvorna utrka na 10 km, s kojom je cijela ova lijepa priča nastala, PULSKA Xica, startati u 20 sati i 20 minuta.

Izmijenjene trase

Također se neznatno izmijenila i trasa utrke na 10 km koja će nakon stotinjak metara na Punti skrenuti udesno, umjesto dosadašnjeg trčanja uzbrdo prema Velom vrhu. Ostatak trase utrke na 10 km je neizmijenjen, ali se trasa polumaratona bazira na Xici i trči se 2 istovjetna kruga. Sukladno preporukama HZJZ, na sam start utrke preporučeno je doći nekoliko minuta prije 20 sati poštujući mjere socijalne distance. Trkači će biti podijeljeni u nekoliko zona sukladno tempu kojeg planiraju trčati, a podjela medalja će ove godine biti ispred Arene kako bi mogla biti vidljiva i od strane gledatelja, budući je zabranjen ulazak navijača unutar same Arene.

Prijave su moguće i na dan utrke tijekom preuzimanja startnih paketa u subotu od 8 do 19 sati na Portarati, u samom centru grada. Duž staze će biti organizirano 5 glazbenih postaja kako bi se podigla atmosfera, a zahvaljujući partnerima iz Festvala Visualia, trkači će na nekoliko mjesta moći uživati u svjetlećim efektima. Kao znak pažnje, ove su godine organizatori ponudili svim zdravstvenim djelatnicima mogućnost besplatne kotizacije na utrci te se nadamo kako će se sljedeće godine sve vratiti u normalu. Za kraj šaljemo poruku koja je ujedno i ovogodišnji light motiv: #ostanimoodgovorni i u noćnoj utrci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini