KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Savršeno kremasti umak od šampinjona koji se brzo priprema

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Šampinjoni su cjenovno vrlo prihvatljivi, a dostupni su tijekom cijele godine, stoga su odličan izbor za sve ljubitelje gljiva.

Donosimo vam jednostavan recept za kremasti umak od šampinjona koji se brzo priprema, a može se jesti uz tjesteninu po izboru, uz tostirani kruh ili kao prilog uz mesno jelo.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 1 poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 2 prstohvata soli
  • papar
  • 100 ml bijelog vina
  • 200 ml vrhnja
  • maslinovo ulje
  • grančica svježeg peršina

Priprema:

Šampinjone nemojte prati, već ih dobro iščetkajte kako biste odstranili eventualne ostatke zemlje pa ih narežite na ploške. Poriluk operite, posušite te ga narežite na tanke kolutiće.

U široku zagrijanu posudu ulijte maslinovo ulje, 2 drobljena režnja češnjaka, dodajte timijan pa lagano zapržite (pazite da češnjak ne zagori). Potom dodajte poriluk koji pirjajte na srednje jakoj vatri oko 7-8 minuta, odnosno dok ne omekša.

Dodajte šampinjone te nastavite pirjati još 10 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispuste tekućinu. Podlijte vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari i tekućina se ne reducira.

Posolite i popaprite pa dodajte vrhnje i kuhajte još 5 minuta dok se umak lijepo ne poveže.

Umak pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite - da li uz tostirani kruh, tjesteninu po izboru ili uz pečeno meso.

Dobar tek!

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini