bitno skraćen put

U Istri prvi put aktivirana Hitna helikopterska služba: Umagežu spašen život

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Foto Vatrogasci Umag)

(Foto Vatrogasci Umag)


Za pacijenta s bolovima u prsima iz ispostave Umag prvi puta u Istarskoj županiji aktivirana je Hitna medicinska helikopterska služba te je zračnim putem prevezen u KBC Rijeka. Put od 130 kilometara i 70 min vožnje, skraćen je tako na 20 minuta.

Da je to bio poseban dan, potvrdila nam je i dr. Tatjana Čemerikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Vrijeme je bitno

- Radilo se o hitnom pacijentu koji je stigao na umašku hitnu medicinsku službu i koji boluje od koronarne bolesti srca. Bio je u lošem općem stanju, a liječnik je procijenio da ga je potrebno transportirati čim sigurnije i brže.

Odlučio je da se aktivira Hitna helikopterska medicinska služba. To je odmah pokrenulo suradnju s policijom i vatrogascima, koji dolaze na teren jer se mora osigurati mjesto slijetanja. Postoje sletna mjesta koja imamo na svih sedam ispostava po gradovima i to je već planirano.

Helikopter je poletio s Krka te on pokriva četiri županije, a između ostalih i istarsku. To je mali helikopter, od dvije tone, u odnosu na druge helikoptere i može se spustiti na vrlo malu površinu - opisala je dr. Čemerikić.

Pacijent je bio vitalno ugrožen, a zbog njegove dijagnoze bila je u pitanju iznimna hitnoća. Svaka ušteda na vremenu je jako značajna. Upravo stoga Čemerikić smatra kako je skraćivanje puta vrlo važno.

- Znamo kako je u pitanju 130 kilometara, a ako uzmemo u obzir protočnost prometa, recimo u sezoni, ovdje je za vitalno ugroženog pacijenta tih 20 minuta jako bitno - napominje ona.

Pacijent je trenutno zbrinut u KBC-u te u daljnjoj obradi. Slijetanje helikoptera Hitne medicinske službe svojevrsni je test pripravnosti. Potvrdilo se da se sve može odvijati bez problema.

Pokrivanje Ipsilona

- S time ćemo moći pokriti bilo kakvu potrebu na terenu. To je podizanje ljestvice u radu hitne medicinske službe, definitivno. Ova je služba nadogradnja svega što do sada imamo, pogotovo što je helikopter "malen« i može se spustiti na male površine.

Dovoljno velik, ali malen na način da ne treba veliku površinu za slijetanje. Primjerice, može doći na mjesto nesreće na Istarskom ipsilonu, što je od neprocjenjive važnosti - napominje Čemerikić.

U helikopteru su u timu liječnik i medicinska sestra ili medicinski tehničar koji preuzimaju pacijenta i zbrinjavaju ga tijekom leta, do slijetanja. Tim je dežuran i dostupan.

- S druge strane je naš umaški tim automatski bio spreman za druge intervencije, nakon što su zbrinuli hitnog pacijenta na daljnji transport - ističe benefite ovakvih intervencija ravnateljica.

Inače, one će se primjenjivati kad se procijeni da se radi doista o hitnim, životno ugroženim pacijentima, jer smo u Istri, napominje Čemerikić, cestovno jako dobro pokriveni i u sat vremena gotovo sa svih punktova stiže se do odredišta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater