APEL ZA SPAS BENEDIKTINSKOG SAMOSTANA

FOTO / Manifestacijom "Dajla živi" lokalni entuzijasti prikupljaju sredstva za obnovu i uređenje parka ispred samostana

| Autor: Zvonimir Guzić


Održana je treća po redu manifestacija "Dajla živi" u organizaciji istoimene građanske inicijative u suradnji s Mjesnim odborom Dajla i udrugom "Za stare i mlade". Već neko vrijeme lokalni entuzijasti okupljeni oko građanske inicijative "Dajla živi" pokušavaju ukazati na neodrživo stanje benediktinskog samostana koji je u ruševnom stanju, a ne nazire se rješenje trenutnog stanja.

Podršku lokalnoj zajednici, u društvu veleposlanika Republike Italije u Hrvatskoj Paola Trichila koji je ovih dana u obilasku istarskih gradova, došao je dati i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos koji je upoznat s lošim stanjem objekta velike kulturne važnosti.

"Posebno su stanovnici Dajle emotivno vezani za ovaj dio oko samostana, želja svih nas je da se to riješi, ali cijela priča je u rukama Porečke i Pulske biskupije. Svo ovo zemljište, osim parka pored mora, uključujući i poljoprivredna i građevinska zemljišta iza samostana, pripadaju biskupiji. To je velika šteta, ne samo zbog povijesne vrijednosti zdanja, nego je ovo mjesto i potencijal za budućnost Dajle, a propada. Cijeli društveni život Dajle se kroz prošlost vrtio oko ovog objekta, najprije su tu bili fratri, zatim je bio starački dom i jednog dana kad se ova situacija riješi i stavi u službu građana, Dajla će ponovo prodisati", rekao je gradonačelnik Milos.

Bogat program koji je pripremio domaćin počeo je izložbom starih fotografija koje su bile postavljene na pročelju samostana i izložbom slika udruge "Atelier Agata", zatim je slijedio koncert klasične glazbe u obližnjoj crkvi Ivana Krstitelja u izvedbi gitarista, bivših i sadašnjih učenika Glazbene škole pri Osnovnoj školi "Rivarela" Novigrad.

S vremenom je sve više ljudi dolazilo na feštu, a među mnogobrojnim posjetiteljima pojavila se i pulska pjevačica Marinella Malić koja je iz Dajle i uvijek se rado vraća u rodni kraj.

"Živjela sam tu na moru nekoliko kuća od samostana, kao djeca smo se znali igrati tu u parku. Nekad je tu bio starački dom u kojem je kao medicinska sestra radila i moja teta. Onda je odjednom sve to stalo i zaraslo, zgrada se dovela u ruševno stanje. Živimo u nadi da će se sve to ponovo obnoviti i staviti u funkciju", s dosta sjete rekla nam je Malić.

Uz bogatu eno-gastro ponudu na sajmu su se mogli kupiti i autohtonih proizvodi okolnih proizvođača. Kako nas je izvjestila jedna od organizatorica iz inicijative "Dajla živi", Sajonara Ivanišević sva sredstva koja su se skupila na fešti bit će upotrijebljena za daljnju obnovu i uređenje parka ispred samostana koji od cijelog kompleksa jedini nije u vlasništvu biskupije.

"Prije nekoliko godina se jedan dio građana okupio u inicijativu 'Dajla živi' kako bi senzibilirali javnost na ovo strašno propadanje samostana. Uspjeli smo donekle srediti stabla u parku i napraviti fontanu koja je sada u funkciji, ali ima tu još dosta posla. Zahvaljujemo Gradu Novigradu i tamošnjoj Turističkoj zajednici koji imaju sluha za nas, podržavajući nas u očuvanju ove kulturne baštine. Trudimo se koliko je u našoj moći održavati barem okoliš, dok se ne riješi glavni problem na višim instancama", rekla je Ivanišević.

Prije večernjeg glazbenog programa koji je pripao grupi Lucky Bandu i DJ Mili, na pozornici su se svojim nastupom posjetiteljima predstavili članovi KUD-a Dajla, a najviše oduševljenja i pozornosti pripalo je članovima dječjeg vrtića "Tičići" iz Novigrada koji su bili obučeni u starovjekovnu narodnu nošnju i izveli svoj performans.

S puno energije i napora stanovnici Dajle nastoje oživjeti ovo prelijepo zdanje kojem prijeti još veća devastacija, a moć je u rukama drugih koji bi trebali čuti vapaje jednog malog mjesta i spriječiti propadanje vrijedne kulturne baštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater