posljedice klimatskih promjena

Prošlo ljeto bilo je najtoplije u 2000 godina, pokazuje nova studija

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Prošlogodišnje ljeto na sjevernoj polutki bilo je najtoplije u 2000 godina, prema novoj studiji objavljenoj u utorak.

Znanstvenici su ranije objavili da je 2023. globalno bila najtoplija godina od početka mjerenja 1850. godine, ali studija u časopisu Nature ukazuje na to da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem pomaknule ljetne maksimume daleko iznad svega viđenog u dva tisućljeća.

"Ne bismo trebali time biti iznenađeni", rekao je glavni autor studije Jan Esper za AFP.

"Za mene je to samo nastavak onoga što smo započeli ispuštanjem stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zatopljenje", rekao je Esper, profesor klimatologije na njemačkom Sveučilištu Johannesa Gutenberga.

Znanstvenici su koristili podatke o godovima drveća s lokacija diljem zapadne polutke kako bi procijenili globalne temperature između prvog stoljeća naše ere i 1850. godine, prije pojave modernih instrumenata. 

Konzervativna procjena pokazala je da je 2023. bila najmanje 0,5 Celzijevih stupnjeva toplija od najtoplijeg ljeta na sjevernoj polutki u tom razdoblju, a to je bilo 246. godine.

Inače je bilo toplije za čak 1,19 stupnjeva.

Koautor studije Max Torbenson rekao je novinarima da je 25 od posljednjih 28 godina premašilo ljetne maksimume iz godine 246.- najtoplije prije početka modernih temperaturnih rekorda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini