njemačka

U Berlinu fizički napadnuta senatorica, treći po redu napad na vladine političare u samo nekoliko dana

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


U Berlinu je fizički napadnuta senatorica za gospodarstvo Berlina i bivša gradonačelnica Franziska Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD), što je treći po redu napad na vladine političare u samo nekoliko dana, priopćeno je u srijedu. 

Giffey je nepoznati muškarac napao u utorak poslijepodne u knjižnici u Berlinu udarcem vrećicom u glavu, nakon čega je bivšoj gradonačelnici i aktualnoj berlinskoj senatorici za gospodarstvo pružena prva pomoć.

Napadač je uspio pobjeći nakon napada.

"Nakon prvobitnog šoka sada mi je dobro. Zahvaljujem se na željama za oporavak i nastavljam s poslom", rekla je Giffey u srijedu.

"Ovakvi napadi se ne mogu ničim opravdati", istaknula je Giffey, koja je u vladi bivše kancelarke Angele Merkel obnašala i dužnost savezne ministrice obitelji.

Ona je izrazila zabrinutost zbog sve brojnijih napada na demokratski izabrane političare i atmosferu nasilja.

"Mi živimo u slobodnoj zemlji u kojoj svatko može izraziti svoje mišljenje, ali postoje jasne granice i one su tamo gdje počinje nasilje", rekla je Giffey.

Proteklog vikenda u Saskoj je pretučen i teško ozlijeđen kandidat SPD-a na izborima za EU parlament Matthias Ecke, koji je lijepio predizborne plakate.

Neposredno prije toga su napadnuti i politički aktivisti stranke Zeleni.

Političari svih stranaka oštro su osudili nasilje prema političarima koji se angažiraju u demokratskim procesima, koje se u posljednje vrijeme osjetno pojačalo.

Najviše se na udaru napada nalaze političari stranke Zeleni, nakon kojih slijede političari i aktivisti desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater