italija

Novom odlukom stiže zabrana avionima NVO-a da koriste zračne luke blizu migrantskih ruta

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Italija je u utorak priopćila da zrakoplovi koje dobrotvorne nevladine organizacije (NVO) koriste za praćenje brodova s migrantima u nevolji više neće moći letjeti iz zračnih luka na otocima Siciliji, Pantelleriji i Lampedusi koje su blizu brodskih ruta.

Odluka, koju je objavila Talijanska uprava za civilno zrakoplovstvo (ENAC), znatno će otežati nevladinim skupinama poput Sea Watcha da koriste svoje male zrakoplove za pretraživanje središnjeg Mediterana u potrazi za plovilima kojima je potrebno spašavanje.

"(Ovo je) čin kukavičluka i cinizma onih koji kriminaliziraju nevladine organizacije za političku propagandu", rekao je Sea Watch u objavi na X-u dodajući da i dalje planira letjeti kako bi pomogao migrantima u nevolji.

U pisanoj odluci ENAC je rekao da su zrakoplovi bili "neopravdani", predstavljali su teret za službene spasilačke timove i riskirali ugrožavanje sigurnosti migranata bez dokumenata.

Flavio Di Giacomo, glasnogovornik UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM), rekao je da bi talijanska odluka "mogla spriječiti napore za spašavanje života".

Promatrački zrakoplovi nevladinih organizacija redovito pronalaze brodove u nevolji i upućuju spasioce na njihovu lokaciju. 

Sea Watch je rekao da je cilj odluke spriječiti svijet da vidi što se događa.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni preuzela je dužnost 2022. obećavši da će suzbiti dolazak migranata iz Afrike.

Vlada kaže da njezine mjere djeluju i stoga smanjuju utapanja tijekom opasnog prijelaza. Do sada je ove godine 17.666 migranata brodovima stiglo do Italije u odnosu na 44.739 u istom razdoblju 2023., pokazuju službeni podaci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of