Camino - Zajednički europski Put

Završen prvi Adria Camino Festival: Preko 600 sudionika uveličalo trodnevni program

| Autor: Glas Istre
(Foto TZ Pule)

(Foto TZ Pule)


U Puli je završen prvi Adria Camino Festival koji se održao od 2. do 5. svibnja s temom "Camino - Zajednički europski Put". Camino de Santiago (Put sv. Jakova), poznat kao "glavna ulica Europe", prva je europska kulturna ruta, koja svake godine privlači milijune hodočasnika na svojim rutama širom Europe, a sve one vode do Santiaga de Compostele u Španjolskoj.

Tijekom tri dana trajanja, program Festivala koji je obuhvaćao i otvaranje nove Camino staze južne Istre, te premijeru filma Billa Bennetta "The Way, My Way" privukao je preko 600 sudionika iz 17 zemalja. 

Festival je otvoren u petak s uvodnim govorom Iliane Ivanove, europske povjerenice za kulturu, nakon kojeg su slijedila izlaganja članova Europskog parlamenta Francisca Millan Mona i Željane Zovko. Oni su govorili o značenju Camina kao kulturne rute, u promicanju zajedničke europske kulturne baštine i identiteta.

U drugom dijelu dana predstavljene su Camino rute u raznim zemljama Europe, nastale u srednjem vijeku kada su hodočasnici pješačili tisućama kilometara od svojih domova do svetišta sv. Jakova u Santiago de Composteli i natrag doma. 

Prvi dan Festivala okončan je europskom premijerom novog filma Billa Bennetta, "The Way, My Way", filma koji je publiku i nasmijao i ganuo, a ujedno i dotaknuo na vrlo poseban način, toliko da su nagradili redatelja i glumce ovacijama i dugotrajnim pljeskom.

Drugi dan privukao je najviše sudionika uz otvaranje Camino rute u Južnoj Istri, kao dijelu
hrvatske i europske mreže Camino ruta. Sve sudionike Festivala duboko je dirnula prezentacija Marine Radošić, slijepe hodočasnice iz Istre koja je prešla 400 km Camino Frances rute.

Večernji sati prošli su uz smijeh i putovanje kroz vrijeme s kostimiranom predstavom "Camino 1203. godine", gdje su glumci hodočasnici predstavili srednjovjekovno hodočašće uz predstavu punu komičnih zapleta.

Festival je završen u nedjelju, a među ukupno 27 prezentacija valja istaknuti onu Johna
Raffertyja, živuće Camino legende, koji je predstavio prijedlog "Kodeksa ponašanja
hodočasnika", kao odgovor na potrebu očuvanja autentičnog Camino iskustva uz izazove koje donosi sve veća popularnost Camina.

Adria Camino Festival relaziran je uz potporu Europske federacije Puteva Svetog Jakova,
fundacije Xacobeo, regionalne vlade Galicije te španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Tijekom ove manifestacije predstavljene su Camino rute diljem Europe, omogućeno je
povezivanje i uspostava suradnje između raznih Camino udruga i institucija te je nastala nova platforma za promicanje i razvoj tog jedinstvenog doživljaja koji predstavlja Camino de Santiago.

Ovu manifestaciju organizirali su Klaster Južne Istre koji čine turističke zajednice Pule,
Vodnjana, Marčane, Ližnjana, Fažane i Medulina te Bratovština Svetog Jakova - Hrvatska,
službeni hrvatski predstavnik u najstarijoj središnjoj Camino instituciji - Nadbratovštini sv.
Jakova.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater