za društveni vrt

Pulski Gimnazijalci će osmisliti sustav za navodnjavanje na daljinu!

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Pula)

(Foto Grad Pula)


Grad Pula, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule i Gimnazija Pula sudjeluju na projektu BOLSTER (Bridgeging Organizations and marginalized communities for Local Sustainability Transitions in Europe) kojeg vodi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija u sklopu programa Obzor Europa.

Cilj projekta je razumjeti kako na marginalizirane zajednice utječu politike povezane s EGD-om i povećava li njihovo uključivanje u procese donošenja odluka potporu tranzicijskim planovima.

U sklopu projekta održat će se razne radionice, od kojih se prva provela prošlog petka na Brijunima. Učenici Gimnazije Pula su dobili nova znanja o bogatstvu aromatičnog i autohtonog bilja te nova praktična znanja o o sadnji i održavanju. 

U sklopu aktivnosti projekta učenici izborne nastave iz informatike i robotike osmislit će sustav za navodnjavanje za Društveni vrt s mogućnosti aktiviranja zalijevanja na daljinu. Naime, u Vrtu se prepoznao veliki problem navodnjavanja tijekom ljeta te bi se ovim načinom riješio.

Planira se ugraditi sustav navodnjavanja koristeći mikrokontroler koji se spaja na Internet, šalje podatke o vlažnosti tla i temperaturi te omogućava da se proces navodnjavanja pokrene od doma. Solarni panel bi osigurao punjenje baterije za vrijeme sunčanih dana te bi vrt bio samoodrživ.

Projekt će oplemeniti dva vrta - Društveni vrt i Znanstveni vrt - bogatstvom autohtonog bilja kroz sinergiju edukacija, radionica i aktivnog sudjelovanja lokalne zajednice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater