šef dp-a

Penava: Postignut je dogovor, imamo tri ministarstva

| Autor: Glas Istre
(Snimio Slavko Midzor/Pixsell)

(Snimio Slavko Midzor/Pixsell)


Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao ishod pregovora oko sastavljanja nove Vlade.

"Pregovarački timovi HDZ-a i DP-a su postigli dogovor o parlamentarnoj većini, i sastavljanju izvršne vlasti odnosno buduće Vlade. Sporazum je baziran na dogovoru Domovinskog pokreta, HDZ-a, dijela pripadnika manjina, odnosno zastupnika manjina i partnera", rekao je uvodno Penava.

"Što se tiče resora, govorimo kad je u pitanju Domovinski pokret o tri ključna resora koja smo komunicirali u vremenima i prije samih izbora. Pod broj jedan ministarstvo demografije. S obzirom na program DP-a jasno smo stavljali do znanja da demografski slom koji doživljavamo u Hrvatskoj doživljavamo kao problem broj jedan i drago nam je što smo postigli dogovor za ovaj resor", dodao je.

"Jednako tako, resor poljoprivrede. Znajući što smo komunicirali i kroz saborske rasprave, ali i preko vas, i zahvaljujući vama u medijima. Dakle, samodostatnost u proizvodnji hrane, povezanost za demografiju i naseljavanje ruralnih prostora, kojih nema bez dobre kvalitetne razvijene poljoprivredne proizvodnje. Apsolutno, jedan velik problem, težak problem, problem koji se rješava u Hrvatskoj dulje od 30 godina i nije riješen kvalitetno. Spremni smo se uhvatiti u koštac s tim izazovom".

"Zato smo tu i nadamo se i sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na jedan zadovoljavajući nivo koji će moći biti moguće pratiti kroz vrlo jasne brojke, vrlo jasnu dinamiku povećanja te proizvodnje i ispunjavanje zacrtanih ciljeva", dodao je.

"Treći resor koji smo kroz pregovaračke timove uspjeli dogovoriti, oko čega smo se dogovorili, ministarstvo je gospodarstva, u svom suštinskom dijelu gospodarstva, poduzetništva, energetike, proizvodnje, industrije i svega drugoga što je sama suština. Dakle, bez ovog dijela koji se tiče ekologije, odnosno zelenih politika", kazao je Penava.

"Osim toga i na ovo sve dogovorena je u određenoj mjeri i učešće odnosno kvota koja će se primjenjivati i kroz druge strukture vlasti, ali za te sve detalje je potrebno više vremena i za to ćemo iskoristiti dane i tjedne koji su pred nama. Prvi korak svakako je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine, vezano za to dogovor je takav da će Domovinski pokret podržati i u samom Saboru kandidata za predsjednika iz
redova Hrvatske demokratske zajednice, a Domovinski pokret će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora", rekao je.

Penava je istaknuo kako su dogovorena dva potpredsjednika Vlade. "Državne tajnike još nismo detektirali, ali sukladno dogovorenim kvotama koje su 20%, govorimo tu o nekakvih desetak tajnika", rekao je.

"Mi imamo problem sa SDSS-om, ali to je isključivalo bilo kakav problem sa srpskom manjinom. Mi smo apsolutno za to da se svaka manjina osjeća ugodno. S druge strane, jasno smo komunicirali razloge zašto smo protiv SDSS-a. Njihove i naše politike su nespojive", poručio je.

"Ostaje točka na kojoj ćemo inzistirati, a to je pitanje financiranje tiskovina poput Novosti koje za proračunski novac hrvatskih građana napadaju temelje Republike Hrvatske, a sve pod krinkom tiskovine koja bi trebala promovirati vrijednosti nacionalnih manjina. Gospodo draga, tu se ne slažemo i neće biti politika nerazumljivih širem krugu ljudi.
Apsolutno uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i na njima ćemo inzistirati", zaključio je Penava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini