Besplatni programi

Dvije lokacije u Istri uključene u Noć tvrđava

| Autor: Ian Tataj
(Foto Kaštel Morosini-Grimani)

(Foto Kaštel Morosini-Grimani)


U petak 10. svibnja je Noć tvrđava, a dok se slavi diljem Hrvatske u čitavom nizu povijesnih dvoraca i utvrđenih gradova, poput Dubrovnika, Klisa ili senjskog Nehaja, u Istri su samo dva mjesta uključena u tu akciju; Kuća kaštela u Momjanu (koja nije kaštel) te Kaštel Morosini-Grimani u Savičenti. T

e večeri/noći su ondje planirani posebni programi, koji pružaju posjetiteljima besplatan ulaz.

U Svetvinčentu će se, s početkom u 19 sati moći pogledati kratki film "Šparoge" mladih istarskih autora, u režiji Matije Restovića i produkciji Kažun Filmsa. Humoristični je to film s dubokom porukom čija se radnja odvija na relaciji Savičenta – Smoljanci, među kojima u stvarnosti i inače dugo postoji rivalitet.

Nakon projekcije, uslijedit će kratki razgovor s mladim kreatorima ovog filma.

Osim filma, bit će postavljena izložba "Kampanjola in the morning" u kojoj se prikazuje uvijek isti kadar u isto vrijeme kroz period od godinu dana s popratnim citatima autora, Darka Pekice.

U Momjanu, u Kući istarskih kaštela, program počinje pak u 10 sati, kada kreće radionica za djecu "Fešta u kaštelu". Voditeljica je ilustratorica Daria Tommasi, koja si postavlja sljedeće pitanje:

"Što ako bi se momjanski kaštel, barem na jednu noć, vratio svom starom sjaju?", te opisuje kako se to može napraviti - provest će aktivnosti grupnog slikanja, rezanja i izrade, te zajedno stvarati zastave i ukrase od šarenog papira kako bi ukrasili prostore kaštela tijekom Noći tvrđava.

U 17 sati počinje "Dan otvorenih vrata" uz stručno vodstvo, a u 20 sati počinje koncert Senplize, projekt Vjekoslava Crnoborija (gitara) i Ervisa Pintara (udaraljke).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum