In memoriam

Napustio nas je veliki pulski umjetnik Lino Skira 

| Autor: Vanesa Begić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Napustio nas je Lino Skira, majstor vitraja, umjetnik koji je realizirao veliki broj kreacija u brojnim privatnim i javnim prostorima.

"Iako se Lino Skira smatra majstorom zanata, a ne umjetnikom, on je i veliki majstor zanata, ali i veliki umjetnik" kazala je Kristina Nefat prilikom otvorenja njegove posljednje izložbe prošloga ljeta u Galeriji HUiU-a.

Njegova je karijera počela gotovo slučajno prije 44 godine, odnosno 1980. tijekom turističkog posjeta tadašnjoj Čehoslovačkoj gdje je autor u malom mjestu udaljenom 30 kilometra od Praga upoznao umjetnike koji su izrađivali vitraje.

- Gledao sam ih kako rade, a budući da me umjetnost oduvijek zanimala, odlučio sam savladati tehniku izrade vitraja. Da bih to postigao, prvo sam otišao u Veneciju i Veronu, ali mi, nažalost, nitko nije htio odati tajne zanata, sve dok nisam upoznao jednog izvrsnog majstora koji je nakon velikog potresa u Sjevernoj Italiji radio na rekonstrukciji oštećenih sakralnih objekata. Da bih učio i savladao tehniku izrade vitraja od tog majstora, odlazio sam u mjesto Aiello del Friuli, kazao je tom prilikom Skira, samozatajni umjetnik koji se nikada nije volio definirati umjetnikom, već majstorom zanata.

Radio je i velike objekte, kao primjerice vitraj od 100 metara u Fini. Ovaj je autor radio vitraje za brojne značajne objekte kao što su primjerice pulska katedrala, crkva sv. Franje, crkva Majke Božje u Šijani, crkva u Vrsaru, u Trvižu, u turističkom naselju Vabriga, opremio je četiri broda, njegovi su interijeri poznatih kafića Uliks ili pak Bounty, u zgradi pulske Croatie…

Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner prilikom otvaranja jedne njegove izložbe naglasila je da "Danas Lino Skira vlada tehnikom vitraja, bilo da se radi o otvorima ili prozorima (velikim ili malim, sakralnim ili profanim), bilo da se radi o oblikovanju svjetiljke u poznatoj, kultnoj Tiffany tradiciji. Putem mu ništa nije bilo poklonjeno", napomenula je.

Iako je svoj radni vijek proveo u Elektroistri, svaki je slobodan trenutak provodio izrađujući vitraje. Njegovim odlaskom, Pula je izgubila velikog umjetnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of