GORANSKI BISER

Slavni Guardian svrstao Risnjak među pet najparkova u Europi! "Nismo ni znali da su nas posjetili"

| Autor: Marinko Krmpotić
Risnjak u samom vrhu europskih nacionalnih parkova

Risnjak u samom vrhu europskih nacionalnih parkova


Da su u Nacionalnom parku Risnjak birali najbolju moguću reklamu za uvod u novu turističku sezonu, vjerojatno bi učinili baš ono što je napravio svjetski ugledni britanski dnevnik Guardian.

Naime, novinari tog lista, bez znanja bilo koga iz uprave NP-a Risnjak, posjetili su područje Parka, uživali kao obični turisti i posjetitelji nekoliko dana te potom objavili iznimno pohvalan tekst tekst.

Uvodna stranica Guardianovog teksta o NP "Risnjak"

Štoviše, po njihovoj procjeni NP Risnjak spada u pet najljepših i najboljih nacionalnih parkova Europe u kojima nema velike gužve posjetitelja! I baš to je, tvrdi Guardian, najbolja moguća pozivnica za posjet ovom goranskom i hrvatskom dragulju.

Sjajna reklama

Naravno, ove pohvale oduševile su sve koji vole ljepotu ovog Nacionalnog parka, a Mario Antolić, ravnatelj NP-a Risnjak rekao nam je kako je objava tog teksta za njega bila pozitivno i vrlo ugodno iznenađenje.

Vrh Risnjaka i Planinarski dom

– Ujedno to je i sjajna reklama i pohvala, na jedan način, našem radu jer mi oduvijek zagovaramo i ističemo da u prostoru NP-a Risnjak čovjek može uživati bez ekstremnih gužvi te se posvetiti samo istinskoj i čistoj prirodi. Ljudi sve više vole takav oblik turizma, dakle boravak u prirodi bez nesnosnih gužvi koje stvara prevelik broj posjetitelja.

U NP-u Risnjak baš je to moguće. Istina, mi iz godine u godinu bilježimo rast broja posjetitelja. Kao i svima, zastoj nam se dogodio 2020. godine u doba korone, a 2023. godine imali smo isti broj posjetitelja kao i godinu dana ranije, i to samo zato što je voda odnijela most nedaleko od izvora Kupe, pa nam je, nažalost, ulaz od strane Kupara bio zatvoren jer posjetitelji nisu mogli prijeći s jedne na drugu obalu rijeke Kupe. No, to će se ubrzo promijeniti.

Izvor Kupe

Projekt mosta čeka građevinsku dozvolu te se kreće punom parom u izgradnju novog mosta. Naravno, zahvaljući Guardianu sad smo još vidljiviji pa vjerujem da će biti onih koji će "potegnuti" do nas zbog tih pohvala i priznanja, a mi ćemo, naravno, nastojati biti što bolji domaćini te, prije svega, čuvati našu prirodu i okoliš kako bismo u njoj što više uživali, ali uvijek vodeći brigu o njenoj zaštiti, rekao je ravnatelj Antolić.

Oduševljenje

Među onima koji novinarima Guardiana skidaju kapu je i poznati goranski novinar Željko Raukar, čovjek koji sa suprugom i kćeri živi u samom srcu NP-a Risnjak, u naselju Leska.

Komentirajući laskave ocjene Guardiana Raukar kaže:

– Vijest da je prestižni britanski dnevni list Guardian, koji ima povijesni kontinuitet duži od dva stoljeća, uvrstio Nacionalni park Risnjak među pet najljepših nacionalnih parkova Europe u kojima posjetitelji mogu u miru uživati u istinskim ljepotama prirode iznimno me obradovala, zapravo oduševila. Držim da je to dugoročno iznimno značajno za cijeli Gorski kotar, ujedno i ponajbolji, a besplatni marketing koji nam se mogao dogoditi.

Naime, Guardianov izbor zabilježile su i prenijele svojoj publici jamačno stotine, vjerojatno i tisuće portala, novina, televizija, radija i drugih medija i platformi, ponajprije iz drugih država kojima pripadaju ostala četiri izabrana nacionalna parka, a i puno šire. Neizmjerno me raduje i da je Gurdianov izbor apsolutna potvrda mojih stajališta, koja kroz desetljeća truda na promociji Gorskog kotara ustrajno promičem.

Ta moja stajališta vezana su uz činjencu da su šire od lokalnog, dakle europski pa i globalno, dva najjača uporišta, dvije široke konstante koje Gorski kotar ima upravo Nacionalni park Risnjak te očuvana autohtona fauna, a ponajprije sve tri velike europske zvijeri – ris, medvjed i vuk. Što prije i što čvršće to kao zajednica kao vrijednost usvojimo i krenemo bolje čuvati i promicati, to bolje za nas, vrijednost će im protokom vremena, kao i Gorskom kotaru u cjelini, samo rasti.

Leska

– Na sasvim pak privatnoj razini neizrecivo sam sretan što su moji preci prije gotovo tri stoljeća upravo Lesku izabrali, bolje rečeno uz izvor pitke vode stvorili, kao dom naše obitelji i teškim trudom, odricanjem i ljubavlju sačuvali vatru u ognjištu kroz devet naraštaja, na obiteljskom posjedu koji zauzima jedan promil ukupne površine Nacionalnog parka Risnjak i po gotovo svim svojim odlikama je upravo reprezentativan za cijeli nacionalni park, za to prelijepo područje očuvane i zdrave prirode, koje je kao takvo sad prepoznato i na prestižnoj europskoj razini. Trudim se, poštujući neizmjerno trud i mar prošlih naraštaja, naš dom nadograditi svojom vizijom, kako bih ga oplemenjenog, ali besprijekorno sačuvanog u prirodnom smislu predao u ruke budućem naraštaju; kad sam tu srce mi je veće od Risnjaka, tu sam najbliže sreći, rekao je Željko Raukar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum