tehnički premijer

Plenković o odnosu HDZ-a i DP-a u Vladi: Bit će partnerski

| Autor: Hina
(Snimio Davor Javorović/Pixsell)

(Snimio Davor Javorović/Pixsell)


Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je u Jastrebarskom, nakon što su HDZ i Domovinski pokret postigli politički dogovor o formiranju većine, poručio da će odnos tih stranaka biti partnerski, nastojat će "uspostaviti povjerenje i raditi u cilju onoga što je smisao Vlade".

Predsjednik tehničke Vlade u izjavi novinarima, ne navodeći imena, iznio je konture izgleda nove Vlade, koja će imati više resora, potvrdivši da će biti osnovano novo ministarstvo – Ministarstvo demografije kojem će na čelu biti osoba iz DP-a. Toj će stranci "pripasti" i Ministarstvo poljoprivrede, kao i resor Ministarstva gospodarstva koje će nastati razdvajanjem sadašnjeg Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Dogovoreno je i da član Vlade zadužen za demografiju, odnosno iz reda DP-a, bude i potpredsjednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja.

Plenković je rekao da se o imenima nije razgovaralo, no potvrdio je da će u Vladi "biti mjesta" i za Mariju Vučković, aktualnu ministricu poljoprivrede, kao i za Damira Habijana, aktualnog ministra gospodarstva i održivog razvoja.  

DP će "dobiti" i jedno mjesto potpredsjednika Hrvatskoga sabora, a jedno mjesto ići će predstavnicima manjina "iz kvote vladajućih".

Izrazivši zadovoljstvo jer je postizborni kontekst razgovor priveden "jednom razumnom raspletu", ustvrdio je - "i krećemo dalje".

"Idemo korak po korak, znači sad je bilo važno rasplesti ovu post izbornu neobičnu situaciju. Mislim da smo na putu da skupimo potpise, kad skupimo potpise, mi ćemo se baviti onim čime se mandatar treba baviti, a to je pripremama za sastavljanje vlade. Teško poražena opozicija ću se baviti svojom pozicijom, da postanu svjesni da su 12 godina u kontinuitetu u oporbi", rekao je, među inim.

Politika prema manjinama neće se mijenjati

Politika prema manjinama, poručio je, neće se mijenjati. "Što se tiče smjera Hrvatske, što se tiče uključivosti, što se tiče politike koju smo vodili, ona se neće mijenjati. Tu sam ja, dovoljno me svi poznate, neki me simpatiziraju, neki manje, neki bi htjeli doći na naše mjesto već tri puta pa nisu uspjeli. Ali mislim da smo napravili ogromne iskorake", rekao je.

Podsjetio je da je Boris Milošević kao potpredsjednik Vlade iz reda SDSS-a bio u Kninu 2020. godine za Dan pobjede, a Anja Šimpraga prošle godine u Škabrnji za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Dakle, mi smo napravili određene poteze, iskorake, uključivost, dijalog, naglasio je Plenković te dodao kako "nije slučajno" da je nakon toga Tomislav Žigmanov postao po prvi put ministar u vladi Srbije, a nedavno i drugi put.

"Mislim da su naša postignuća kad je riječ o manjinskim i ljudskim pravima i općenito njegovanju svih mogućih sloboda, uključujući i slobodu medija, itekako vidljiva, ali nisu dovoljno opjevana. Mislim da smo propustili ih dovoljno opjevati, to je pretpostavljam naša greška, drugi put ćemo malo više voditi računa o tome", dodao je.

Nemamo vremena za lamentiranje, bavit ćemo se onim što je smisao Vlade

Novinari su ga pitali i kako će izgledati suradnja s DP-om s obzirom na međusobno upućene "teške riječi", a Plenković je odgovorio da će odnos biti partnerski.

"Ha, gledajte. Dal' će biti teško? Bit će partnerski. Nastojat ćemo uspostaviti povjerenje i raditi u cilju onoga što je smisao Vlade. Dakle, velika je razlika u politici kada ste u kampanji, velika je razlika kad ste oporbi ili kad ste u prilici da upravljate i budete dio većine. Onda vas ritam pitanja za koje ljudi žele odgovore nosi", rekao je.

Mi sad više, i jedni i drugi, nemamo kad baviti se lamentiranjem. "Bavit ćemo se onim što je smisao Vlade", dodao je te ocijenio da će Domovinskom pokretu tri resora koja su mu pripala dati priliku "da nešto pokažu" i dati im vidljivost.

Hrvatski narod je dao svoj glas i mi se sukladno tome moramo ponašati, dodao je te ocijenio da za hrvatsku demokraciju nije dobro "da postoje politički akteri koji vode negativističku kampanju nakon izbora u kojima su pobijeđeni".

"Milanović je izgubio, on je realno najveći gubitnik ovih izbora, Grbin je izgubio, svi ovi na ovom spektru koji su odlučili ne surađivati a priori s nama", rekao je to ponovno upitao "u čemu je problem, što nam fali".

"Jako je važno graditi kulturu poštovanja. Ja sam prošli put pokušao pozvati na dijalog predstavnike oporbe, ja ću to naivno  pokušati ponovno. Dal' će se sad odazvati – ne znam", rekao je.

Na pitanje da pojasni tu svoju najavu odgovorio kako je proteklih četiri godine dobivao razne etikete – lupež, izdajnik korumpiran, ovakav, onakav, Bruxelles, ćato, izdajica, Jugoslaven, diktator, despot, autokrat i tako dalje – a potrebno je, ustvrdio je, "smiriti loptu".

"To bi bilo blagotvorno", rekao je te dodao da se neki boje s njima surađivati "ne zato što misle privatno da smo mi nešto loši" nego su, ocijenio je, "u strahu od medijskih udara".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater