destatis

Domaća potražnja uteg njemačkoj industriji

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Nove narudžbe u njemačkoj industriji pale su u ožujku, odražavajući slabu domaću potražnju, dok je izvoz pokazao znakove stabilizacije, prema podacima statističkog ureda.

Nove industrijske narudžbe pale su u ožujku za 0,4 posto u odnosu na veljaču kada su se, prema revidiranim podacima, smanjile za 0,8 posto, objavio je Destatis.

Inozemna potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima porasla je u prvom proljetnom mjesecu za 2,0 posto, potaknuta valom narudžbi iz ostalih članica eurozone koje su poskočile za čak 10,6 posto. Narudžbe iz drugih zemalja smanjile su se pak za 2,9 posto.

Domaća potražnja potonula je pak u ožujku za 3,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Na godišnjoj nove narudžbe smanjile su se za 1,9 posto, nakon 8,8-postotnog pada u veljači.

U razdoblju od siječnja do ožujka potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima pala je za 4,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izračunali su statističari.

Stabilizacija izvoza

Njemački robni izvoz porastao je pak u ožujku za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec kada se bio smanjio za 1,6 posto, pokazalo je odvojeno izvješće statističkog ureda.

Uvoz je pak naglo posustao, uz stopu rasta od samo 0,3 posto, nakon 3,0-postotnog skoka u veljači.

Time je višak u razmjeni Njemačke sa svijetom porastao za 4,2 posto u odnosu na veljaču, na 22,3 milijarde eura.

Na godišnjoj razini izvoz je potonuo za 8,3 posto, nakon 1,1-postotnog smanjenja u veljači. Produbljen je i pad uvoza, za 9,6 posto, sa 6,7 posto u prethodnom mjesecu.

Izvoz robe u ostale članice eurozone zadržao se u ožujku na razini prethodnog mjeseca dok je uvoz iz te skupine zemalja porastao za 2,0 posto.

SAD je zadržao poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, uz vrijednost isporuka od 14,3 milijarde eura, veću za 3,6 posto nego u veljači. Uvoz iz SAD-a porastao je pak za 2,6 posto, na 2,7 milijardi eura.

Najviše robe Njemačka je i u ožujku uvezla iz Kine, u vrijednosti 13,7 milijardi eura, većoj za čak 14,3 posto nego u veljači. Izvoz u Kinu porastao je pak za 3,7 posto, na 8,3 milijarde eura.

Izvoz u Rusiju potonuo je pak za 14,8 posto, na 600 milijuna eura. Uvoz se smanjio za 16,3 posto, na 200 milijuna eura, pokazuju podaci Destatisa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater