ANTISTRES 

UNESITE OVE BILJKE U SVOJ DOM i riješite se frustracija i negativnih energija

| Autor: Glas Istre
Unsplash

Unsplash


Ne morate pretvoriti svoj dom u tropsku šumu ili staklenik, dovoljno je odabrati nekoliko biljaka i pravo mjesto za njih. Biljke o kojima govorimo prilično su česte i dostupne na tržištu

U životu ne nedostaje stresnih razdoblja i nekako pokušavamo preživjeti osmišljavanjem različitih rješenja. Prije pandemije koronavirusa mnogi su stresom pokušavali »upravljati« baveći se sportom na otvorenom, odlazeći vikendom iz grada ili jednostavno izlazeći s prijateljima. U novonastalim uvjetima, mnoga od mogućih antistresnih rješenja postala su gotovo nemogućom, ili u najmanju ruku otežanom misijom.

No, ne očajavajte! Poznato je da prirodno okruženje pomaže u borbi protiv stresa, a u zelenilu možete uživati i u sigurnosti svojeg doma. Postoji način da se borite protiv stresa i budete okruženi prirodom: okružite se biljkama koje vam pomažu da se opustite, piše Novi list.

Jasno, to ne znači da morate pretvoriti svoj dom u tropsku šumu ili staklenik, dovoljno je odabrati nekoliko biljaka i pravo mjesto za njih. Biljke o kojima govorimo prilično su česte i ne biste trebali imati poteškoća da ih pronađete na tržištu. Pomažu opuštanju, borbi protiv stresa, uklanjanju osjećaja frustracije i negativnih energija. Otkrijmo koje biljke pomažu u opuštanju i uklanjanju nakupljenog stresa...

1. Menta - saveznik protiv osjećaja nezadovoljstva

Tko bi pomislio da je upravo menta, koja se obično koristi za aromatiziranje jela i čest je sastojak koktela, također od velike pomoći u borbi protiv stresa? Čini se da ova biljka ima sjajne umirujuće učinke (iz tog razloga se često koristi i za infuzije i biljne čajeve), a također i da pomaže kada se osjećate nezadovoljni, razočarani ili frustrirani. Menta bi stoga u vašem domu mogla biti dobitna kombinacija kako za opuštanje, tako i za pružanje vrlo ugodnog, osvježavajućeg prirodnog mirisa.

FOTO/Pixabay

2. Ružmarin - savršen protiv stresa (kao i u kuhinji)

Ako ne osjetite njegov pozitivan učinak u uklanjanju nakupljenog stresa, sigurni smo da ga možete itekako uspješno iskoristiti u kuhinji. No, bilo bi zaista čudno kada ne bi pridonio vašem blagostanju i opuštanju jer čini se da biljka ružmarina kod kuće pridonosi uklanjanju stresa i pomaganju raspoloženja. Zapravo bi imao i pozitivne učinke protiv osjećaja slabosti tipičnog za previše posla koji vodi k osjećaju da ste preplavljeni umorom.

FOTO/Pixabay

3. Jasmin - mirisno sredstvo za spavanje

Čudno, ali istinito! Miris jasmina, osim što ima smirujuću snagu, imao bi i vrlo pozitivne učinke na san. Dakle, u slučaju da imate poteškoća sa spavanjem, to vam može biti od velike pomoći. Ova bi biljka, prema istraživanju koje je provelo Sveučilište Ruhr u Bochumu u Njemačkoj, također imala vrlo pozitivne učinke protiv anksioznosti i nervoze.

FOTO/Pixabay

4. Bosiljak - saveznik dobrog humora

Ne samo infuzije i esencijalna ulja, već i sam miris bosiljka pomaže u ublažavanju tjeskobe i vodi k dobrom raspoloženju. Ustvari, ova biljka vrlo je česta i zato što se široko koristi u kuhinji (važan je sastojak pesta, stavlja se na pizzu itd.) Prema istraživanjima, promiče mir, dobar humor i djeluje na opuštenost u kući.

FOTO/Pixabay

5. Lavanda i njena snaga da unese mir u dom

Stari Rimljani imali su običaj uranjati u vode prepune mirisnih cvjetova lavande i čini se da su je koristili i za borbu protiv mučnine, štucanja i bolova u crijevima. Imati lavandu kod kuće ne samo da bi pomoglo uspostaviti ozračje mira i spokoja, već i izbrisati negativne misli i nervozu. A, da se i ne govori kako je dobro sredstvo i protiv komaraca.

FOTO/Pixabay

6. Orhideja - dobro raspoloženje i čistiji zrak

Kada ste previše pod stresom, osjećate navalu lošeg raspoloženja. Osim što nam orhideje pomažu udisati čistiji zrak, zahvaljujući mogućnosti pročišćavanja zraka u zatvorenom prostoru, imaju i vrlo pozitivne učinke na raspoloženje. Čini se čak i da oblik samog cvijeta može imati umirujući učinak na um.

FOTO/Pixabay

7. Valerijana - iznimna biljka za borbu protiv stresa

Nazivaju je i biljnim benzodiazepinima, lijekovima koji se masovno koriste za smanjenje napetosti i tjeskobe. Zapravo, ova biljka ne samo da će vaš dom ispuniti ugodnim mirisom, već i pročistiti zrak kuće i usaditi osjećaj mira u kući. Između ostalog, čini se da je odličan saveznik protiv nesanice. Jedini »problem« može nastati ako imate mačku kao kućnog ljubimca jer kemijski spojevi, derivati valerijanske kiseline, imaju feromonsko djelovanje na mačke i doslovce ih hipnotiziraju. U stanju su satima njušiti biljku i doslovce zapasti u stanje transa.

FOTO/Pixabay

8. Gospina trava - umirujuća prisutnost

Gospina trava ili kantarion bi mogao stimulirati proizvodnju serotonina, što bi ga učinilo saveznikom protiv lošeg raspoloženja. Tipična funkcija ove biljke bila bi i poticanje proizvodnje melatonina, čime je izvrsno sredstvo u kontroli unutarnjeg nemira i stanja tjeskobe. Rabi se kao antidepresiv, sedativ i kao antibiotik. Može se rabiti i za vanjsku uporabu. Kantarionovo ulje (oleum hyperici) je naširoko poznato i koristi se za ublažavanje i liječenje opeklina. Dobiva se maceracijom svježih cvjetova kantariona maslinovim uljem.

FOTO/Pixabay

9. Palma areka - pročišćava zrak i snižava krvni tlak

Palma areka je biljka koja ima sposobnost pročišćavanja zraka unutar kuće. Ustvari, smanjuje razinu otrovnih tvari prisutnih u zraku, poput trikloretilena, formaldehida i benzena, a smanjivanje prisutnosti ovih tvari pomaže vam da udahnete čistiji zrak, smanjujući krvni tlak. I ne samo to, nego i da se osjećate daleko bolje, opuštenije.

10. Sanseverija ili zmijska biljka - puno kisika i spokoj

Biljka sanseverija proizvodi puno kisika i mogla bi apsorbirati stotinu toksina prisutnih u kućnom zraku. Na taj bi vam način pomogla ne samo da udišete čistiji zrak, već i smanjiti glavobolju često uzrokovanu stresom i, općenito, učiniti da se osjećate manje umornim i podići razinu vaše energije.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of