DVIJE POPULARNE OPCIJE

Pamučne plahte ili one od mikrovlakana? Objašnjavamo na kojima ćete se bolje naspavati

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kad je riječ o posteljini, ljudi mogu biti vrlo izbirljivi. I to s pravom!

Spavamo oko osam sati noću na njoj, što je puno vremena koje treba potrošiti na određenoj tkanini. Stoga je važno odabrati ono pravo za svoj životni stil – čimbenici kao što su materijal i tkanje važni su u procesu donošenja odluka.

Možda je ipak najvažniji čimbenik materijal, a pamuk dominira u industriji posteljine. Prirodan je, mek i univerzalno omiljen. No, plahte od mikrovlakana također postaju sve popularnije zahvaljujući pristupačnoj cijeni.

Dakle, koje su razlike između ova dva tekstila i koji će vam pružiti bolji i udobniji san?

Pamuk je jedna od najstarijih i najvažnijih sirovina u tekstilnoj industriji. To je prirodno vlakno koje se sastoji od više od 90% celuloze i bere se iz biljke pamuka.

Neke od najpovoljnijih osobina pamuka su njegova visoka prozračnost i mekoća, uz jednostavno održavanje. Nema previše nedostataka u korištenju pamuka, ali ipak ih ima nekoliko.

Na primjer, prilično se lako gužva. Osim toga, nisu sve pamučne posteljine iste – neke marke proizvode plahte koje su niže kvalitete od drugih i vjerojatnije je da će se poderati.

Imajte na umu da je tkanje jednako važno kao i materijal ako ste zabrinuti za regulaciju temperature. Ako vam je vruće dok spavate, perkalno tkanje je najbolje—ovo tkanje pomaže u protoku zraka tijekom cijele noći.

Ako ste inače zimogrozni, flanel ili žersej mogu biti bolji. Ali ako ste negdje u sredini, saten će pogoditi najbolju točku. Što se tiče broja niti – više ne znači uvijek bolje.

Broj niti odnosi se samo na ukupan broj niti po kvadratnom inču tkanine. Kada gledate broj niti, uzmite u obzir kvalitetu pamuka i vrstu tkanja.

Na primjer, ako gledate satenske plahte, ciljajte na manji broj niti (bliže 400), tako da vaše plahte budu mekane.

Ali što je s mikrovlaknima? Mikrovlakna su sintetička vlakna izrađena od poliestera, najlona ili drvene pulpe.

Plahte od mikrovlakana obično su manje sklone skupljanju u usporedbi s prirodnim vlaknima i ne gužvaju se tako lako. Također su dizajnirane da budu iznimno mekane i svilenkaste.

Kao i kod pamuka, postoje različite vrste tkanja, poput perkala ili satena, što je važno kada je u pitanju regulacija temperature i trajnost.

Jedan nedostatak mikrovlakana je to što zadržavaju toplinu više od drugih materijala poput pamuka, pa ako vam je vruće dok spavate, možda biste trebali isprobati nešto drugo.

Ali možda je najveći nedostatak plahti od mikrovlakana to što nisu ekološki najprihvatljivije.

Njihove niti odbacuju sitnu mikroplastiku tijekom ciklusa pranja rublja, a ta mikroplastika završava u našim vodenim putovima, zagađujući mora i jezera.

Postoje dodaci koje možete dodati svojoj perilici koji filtriraju tu mikroplastiku, ali uzmite u obzir da te plastične mikro niti nisu biorazgradive.

Dakle, tko pobjeđuje u debati mikrovlakna protiv pamuka? To doista ovisi o tome kako spavate, vašim preferencijama i načinu života – postoji mnogo čimbenika koje ćete morati uzeti u obzir.

Tehnički gledano, i mikrovlakna i pamuk prilično su mekani. No, ako bismo morali birati, mikrovlakna su najmekša, barem na početku. Često se opisuju kao “svilenkasta”. Međutim, što više perete pamučne posteljine, one postaju mekše!

Pamuk pak pobjeđuje na prozračnosti. Prirodna vlakna omogućuju veću cirkulaciju zraka.  Oba materijala su prilično laka za njegu i ne zahtijevaju poseban tretman.

Manje je vjerojatno da će se plahte od mikrovlakana skupiti nakon pranja u usporedbi s pamukom.

Na kraju, bitno je spomenuti utjecaj na okoliš. Pamuk je obnovljivi resurs i biorazgradiv je materijal, dok mikrovlakna to nisu, pa i to treba imati na umu pri odabiru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater