HEROJ ILI ZLOČINAC?

VIDEO / Na današnji dan u 15:05 Jugoslavenska radio-televizija objavila je vijest o smrti Tita. Ovo su bile reakcije

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Na današnji dan preminuo je Josip Broz Tito doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, piše N1. 

Bio je sunčan dan, nedjelja 4. svibnja 1980. Točno u 15:05 Jugoslavenska radio-televizija objavila je vijest o smrti Tita.

Gotovo svi koji su u to vrijeme živjeli u SFRJ-u do u detalj se sjećaju trenutka kada su saznali da je prestalo kucati srce tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita. Posljednjih 68 dana života Tito je proveo na respiratoru, a hranu je dobivao infuzijom.

Vođa Saveza komunista Jugoslavije, trostruki heroj, osnivač pokreta Nesvrstanih i predsjednik države u kojoj su živjela 22 milijuna ljudi, preminuo je nakon duže bolesti. Umro je u Kliničkom centru u Ljubljani, a sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu.

Vijest o smrti pročitao je Miodrag Zdravković. "Umro je drug Tito… To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije", bile su njegove riječi.

Među utakmicama prve nogometne lige, koje su se igrale taj dan širom Jugoslavije, bila je i ona na stadionu Poljud između Hajduka i Crvene zvezde. U trenutku kada je priopćena vijest, tisuće ljudi na tribinama počelo je pjevati ‘Druže Tito, mi ti se kunemo’.

Sve do početka rata u bivšoj Jugoslaviji, svakog četvrtoga svibnja u 15:05 začule bi se sirene širom zemlje. U tom trenutku sav promet na ulicama bi se zaustavio, prolaznici bi stali, radnici na svojim radnim mjestima ustali u stav mirno i tako bi država kolektivno odavala počast svom bivšem predsjedniku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum