SPAŠAVANJA U TIJEKU

Olujne kiše u južnom Brazilu usmrtile najmanje 37 ljudi, više od 70 nestalih

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Obilne kiše u najjužnijoj brazilskoj regiji Rio Grande do Sul izazvale su smrt najmanje 37 ljudi, a više od 70 ih je nestalo, priopćile su lokalne vlasti u petak, uz sumnju da bi broj žrtava mogao biti i veći.

Najmanje 23 tisuće ljudi je raseljeno u toj regiji koja graniči sa Urugvajem i Argentinom i u kojoj je, prema civilnoj obrani Rio Grande do Sula, gotovo polovica od 497 gradova pogođena olujnim nevremenom.

U nekoliko gradova ulice su se pretvorile u rijeke, ceste i mostovi su uništeni, a oluja je pokrenula i klizišta te djelomično urušavanje brane na maloj hidroelektrani.

Druga brana u gradu Bento Goncalves također je u opasnosti od rušenja, rekle su vlasti, naredivši ljudima koji žive u blizini da se evakuiraju.

Kako se ta brazilska regija geografski nalazi između tropske i polarne atmosfere, to je stvorilo vremenski obrazac s razdobljima intenzivnih kiša i razdobljima suše, što će se, po mišljenju lokalnih znanstvenika pojačavati zbog klimatskih promjena.

Obilne kiše Rio Grande do Sul pogodile su i prošlog rujna, kada je izvan tropski ciklon izazvao poplave koje su usmrtile više od 50 ljudi.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva otputovao je u četvrtak u taj dio zemlje kako bi obišao pogođena mjesta i razgovarao o naporima spašavanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum